18.7 C
Варна

Новини от Варна и региона

неделя, септември 8, 2024

Огнище на птичи грип, умъртвяват 390 000 кокошки

Най-четени

Още публикации

390 000 бройлери от птицевъдна ферма край Хасково ще бъдат умъртвени заради констатирано огнище на птичи грип. Това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.

От БАБГ са констатирали огнище на Инфлуенца А (грип) в птицевъден обект за отглеждане на бройлери в село Войводово, област Хасково. В стопанството се отглеждат около 390 000 птици. С цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение, ще бъдат предприети действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обекта. 

Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна зона, в която попадат селата от община Хасково-Войводово, Манастир и Конуш. В 10-километровата наблюдавана зона са селата Стамболийски, Малево, Книжовник, Долно Войводино, Орлово, Долно Големанци, Мандра, Козлец, Текето, Гълъбец, Тракиец и Въгларово от община Хасково. 

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта.

Снимка: pixabay

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации