10.8 C
Варна

Новини от Варна и региона

вторник, октомври 1, 2024

5 неосъществени проекта през последните 10 години във Варна

Най-четени

Още публикации

Варна се слави с големи проекти през годините, мащабни като изпълнение и останали ненадминати до наши дни. Такива са Аспарухов мост, който е най-високият в България, сградата на Делфинариума, който е единствен на балканския полуостров, Катедралата и други. Но има и проекти, които са останали във времето, някой позабравени, други в очакване да се случат. Ние ви припомняме 5-те неосъществени проекта през последните 10 години във Варна.

5 – Алея Първа

На обявения ахитектурен конкурс за изготвяне обемно-градоустройствено решение на проект “Алея Първа”, задачата, поставена пред проектантските екипи, е да се разработи крайбрежната зона на град Варна, като се осигури целогодишно ползване за всички възрастови и социални групи и се предложат решения за инфраструктурните проблеми на крайбрежието. Това изисква да се осмислят и решат всички действия, свързани с комуникацията, инженерна инфраструктура, укрепителни съоръжения, изграждането на хидросъоръжения, и последно, но от съществена важност – съхраняване на ценните растителни видове и зеления облик на крайбрежието. При изграждането на архитектурния образ умишлено сме избегнали твърде агресивни и модернистични идеи, като сме проектирали основно нискоетажни сгради, а при хотелските групи сме наблегнали на обли, ненатрапчиви форми.

снимка: STARH

4 – Нова промишлена зона на запад от Варна

Планът за застрояване и регулация на най-южната част на Западната промишлена зона беше приет от комисията по архитектура към общинския съвет на Варна. Разработката обхваща 1 100 дка южно от магистралата граничи с промишлената зона на с. Тополи. Единственият урбанизиран терен там в момента е на някогашният строително-монтажен комбинат. Въпреки направените 83 възражения срещу първоначалния проект собствениците на имоти са постигнали съгласие за им бъдат отнет един и същ процент от парцелите. Целта е на 18 процента от територията да бъде изградена улична мрежа, тротоари, комуникационни обекти, социална инфраструктура, зелени площи, уточни авторът на разработката арх. Владимир Рачев. Предназначението е за екологично чисти производства, складови площи и логистични обекти.

снимка: www.gradat.bg

3 – Нов стадион „Варна“

Бъдещият спортен комплекс ще е с капацитет 22 600 души.
Общата площ на цялото съоръжение е 51 550 кв.м. От тях 23 130 кв.м са предвидени за паркиране със 716 места.
Проектът е емблематичен за град Варна и щ представлява мултифункционален спортен комплекс с оборудване и съоръжения от последно поколение.На различните нва ще са разположени футболно игрище, подземен паркинг, съблекални за играчи и техните треньори. Планирано е изграждане на  зала за пресконференции, конферентна зала, VIP вход, офиси, складове.
Президентската ложа, бизнес ложи, офиси, конферентни зали, физкултурни салони, фитнес зали и съблекални ще бъдат разположени на второ ниво. Трето ниво е за бързо хранене, ресторанти, бизнес клуб и бар. Фитнес център с обща площ от 817,6 кв.м се предвижда да бъде на четвърто ниво.
Местата за публика ще заемат 5086 кв.м.

снимка: Техноимпортекспорт АД

2 – Втори Аспарухов мост

Трафика във Варна се е вдигнал многократно и един важните приоритети на Морската столица е втори „Аспарухов мост“, който да облекчи трафика към южното Черноморие. В проекта с цел оптимизиране транспортната инфраструктура и трафика в региона се предлага строителството на нов втори мост до съществуващият Аспарухов мост в проект „Втори Аспарухов мост на две нива“ съгласно утвърденото трасе за втори мост заложено в действащият Общ устройствен план – Варна.  Изграждането на втори мост е важен транспортен проект на град Варна, който ще даде възможност изцяло извеждане на транзитния трафик от магистрали АМ „Хемус“ и АМ „Черно море“ през новия кабелен мост и ще позволи значително да се намали градския трафик през града.

Заедно с изграждането на втори мост и допълнително планираното до 2025-2030 година завършване на магистрали АМ ”Хемус” и АМ ”Черно море”, значително ще подобри връзките на курортният град с Централна България, столицата и директно с централна Европа. Планират се две нива в моста (реализация на два етапа): Ниво 2 – за трафика от града и от бул. „Левски“ и Ниво 1 – за трафика от магистрали АМ „Хемус“ и АМ „Черно море“.

снимка: bsezcluster.org

1 – Нова градска библиотека

Варна има нужда от нова и модерна библиотека, в нова сграда и на възлово място в близост до университетите в Морската столица. За такава сграда се говори повече от 20 години, понеже помещенията на сегашната са в един кът от сградата на общината, което е срамно за град като Варна. Книгите носят духа на вечното знание, на традиционното, на устойчивост, която се предлага на поколенията. Книгата е уважение към всичко мисловно. Библиотеката е дома на книгата. Мястото с безценна информация за посетителя, която трябва по подходящ начин да му се предостави. Последен проект за сграда имаше през 2017 година, като градската библиотека на град Варна се намира в центъра на града, в непосредствена близост до сградата на община Варна.  Мястото е изключително комуникативно и е пресечна точка на две от основните направления в града – оста – бул.”Сливница” – бул.”Осми Приморски полк.”. На пешеходно разстояние от библиотеката са Драматичния театър, Операта, Археологическия музей, Морската и ЖП гара.

снимка: ОГ Архитектура

източници:

Алея Първа

Нова промишлена зона на запад от Варна

Нов стадион „Варна“

Втори Аспарухов мост

Нова градска библиотека

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации