14 C
Варна

Новини от Варна и региона

понеделник, септември 30, 2024

Село Тополи празнува Сирни Заговезни

Най-четени

Още публикации

Кукерите в Тополи са друг тип кукери. Те също гонят злите сили, но са по-скоро облечени с парцалки. Специално се търсят стари дрехи, които да могат да се късат лесно.

В нашите обичаи Сирни Заговезни е празник, с който гоним злите сили и отбелязваме стартирането на Новата година. Нашите кукери ходят с дървени саби, с които удрят леко за здраве.

 В този обичай, те ходят като група. Задължително имат булка, обикновено имат и зет, имат и мечкадар. Докато групата ходи, зрителите са от двете страни.

Използвайки парцали, кукерите чертаят линии по пътя, които не бива да бъдат прекрачвани. Който е най-смел пресича, съответно кукерите го нападат. Доста е интересно и е голямо преживяване. Особено за по-малките деца“, разказа кметът на с. Тополи.

„Празникът започва сутринта в 10 ч. Минава се през цялото село, посока от север на юг. Групата върви, с тях върви и публиката, която участва в ритуала. Събарят кукерите, късат си парцалчета, съответно биват потупвани с дървените саби. Накрая цялата група завършва на една поляна, където е последната част от ритуала, който се прави през денят. Това е ритуално заораване и засяване на нивите за плодородие. Взема се един голям плуг. Всички хора, които са там с групата, се хващат за едно въже, дърпат плуга. А кукерът отзад стои, натиска плуга, заорава земята и след това я засяват със зърно. Ритуалът завършва с ритуални огньове. Преди имаше съревнование между отделните махали и улици на селото – кой ще направи по-голям огън. В момента правим само един – на това място, където ще бъде заораването – на изхода на селото“, каза кметът на Тополи.

Празникът продължава цял ден. Началото е около 10 часа в района около детската градина. Там започват самите кукерски игри, които продължават почти през целия ден. Така че да си носят храна и вода. Ще бъде много интересно. Завършваме с ритуалния огън, който ще запалим когато се смрачи“, заяви Георгиев.

снимка: Благовест Георгиев

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации