9.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

четвъртък, октомври 17, 2024

Китай предлага сътрудничество на Унгария в борбата с тероризма

Най-четени

Още публикации

Китай предложи да подкрепи дългогодишния си стратегически партньор Унгария по въпросите на обществената сигурност, надхвърляйки търговските и инвестиционните отношения, предаде Ройтерс.

Това стана по време на рядка среща с премиера Виктор Орбан, точно когато НАТО се бори да се разшири с приемането на нови членове в Европа.

Китай се надява да задълбочи връзките в областта на правоприлагането и сигурността с Унгария, тъй като двете страни отбелязват 75 години от дипломатическите си отношения, каза министърът на обществената сигурност Ван Сяохун пред Орбан миналата седмица, съобщи официалната информационна агенция Синхуа.

По време на посещение в Будапеща Ван каза, че се надява подобни усилия да бъдат „нов акцент в двустранните отношения“ в области като борбата с тероризма и транснационалните престъпления.

Те също така ще включват изграждане на капацитет за сигурност и правоприлагане в рамките на инициативата на президента Си Дзинпин „Един пояс, един път“, която има за цел да свърже Китай със света чрез търговски и инфраструктурни връзки.

Уанг също се срещна с министъра на вътрешните работи Шандор Пинтър и подписа документи за правоприлагане и сътрудничество в областта на сигурността, каза Синхуа в неделя, но не даде подробности.

Сътрудничеството с Китай идва в момент, когато смятаният за руски съюзник Унгария през последното десетилетие при Орбан работи за намаляване на зависимостта си от западните страни, като наскоро устоя на натиска да одобри разширяването на НАТО в Европа.

Унгария е единствената държава от НАТО, която не е ратифицирала молбата на Швеция за присъединяване към блока за сигурност.

Китай беше критичен към НАТО, особено след като блокът заяви миналата година, че Пекин е поставил под съмнение неговите интереси, сигурност и ценности със своите „амбиции и политики на принуда“.

Китайските държавни медии нарекоха НАТО „сериозно“ предизвикателство за глобалния мир и стабилност.

Пактът за сигурност с Унгария представлява дипломатическа победа за Китай в Европейския съюз, тъй като блокът претегля връзките си с втората по големина икономика в света заради различията в човешките права, търговските дисбаланси и инвазията на Русия в Украйна.

Нарастващият афинитет на централноевропейската страна към Пекин вече вкара клин в общия фронт на ЕС.

Реклама
spot_img

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации