Отказаха да изменят ареста на служител на МВР, разследван за престъпления

Апелативният съд във Варна остави без уважение жалбата на Младен Атанасов – началник група „Оперативен център“ в сектор „Пожарогасене и спасителна дейност“ в МВР – Силистра, против определение на окръжния съд в дунавския град, с което е била оставена без уважение молбата му за изменение на мярката за неотклонение от „задържане под стража“ в „парична гаранция“. Атанасов е привлечен като обвиняем затова, че при условията на продължавано престъпление (от януари 2016 до 12 юни 2017г.) придобил и пазил предмети и материали, за които знаел, че са предназначени за подправка на платежни инструменти.

Пресслужбата на Апелативния съд припомня, че разкриване на престъпната дейност на МВР служителя е станало, след като в Русе започнало разследване срещу шестима мъже, привлечени като обвиняеми за престъпления, свързани с източване на информация от платежни инструменти, използване на скимиращи устройства, извършени в престъпно сдружаване. Разследващите дейността на групата са събрали уличаващи доказателства спрямо Младен Атанасов. След като станало ясно, че служителят на МВР е извършил престъплението на територията на Силистра, материалите срещу него били изпратени в Окръжна прокуратура – Силистра. При задържането на Анатасов в дома му открили копия на документи за самоличност на различни лица, данни за кредитни карти, номера, дата на валидност, СVV-код и имената на собствениците им.Защитата на обвиняемия днес посочи, че 50 дни след започване на досъдебното производство Атанасов все още не разбирал в какво е обвинен, въпреки, че три пъти е бил викан на разпит. За разлика от защитата, прокуратурата намира, че законоустановеният срок за разследване (2 месеца) все още не е изтекъл, но обвиняемият за втори път иска изменение на процесуалната мярка за принуда.

Съставът на Варненския апелативен съд споделя всички аргументи на първата съдебна инстанция, с които е отказано изменението на мярката. Продължава да е налично обоснованото предположение, свързано със съпричастието на Атанасов към повдигнатото обвинение. Припомняме, че от събраните в хода на следствените действия материали и доказателства става ясно, че полицейският служител е поддържал сървър и компютри, разположени в сграда, собственост на един от задържаните при разследването в Русе. Те били използвани за престъпната дейност против паричната и кредитната система. Обвиняемият е поддържал интензивна електронна комуникация с един от русенските обвиняеми чрез 3 електронни пощенски кутии. От 2016 г. до м. юни 2017 година те разменили 259 електронни писма, които съдържали информация за множество сканирани лични карти на трети лица, фактури и файлове, в които имало информация за електронни пощи, техните пароли и личните данни на притежателите им, потребителски имена и пароли за достъп до сайтове за залагания и електронни портфейли.

Разследването разполага с писмени доказателства, според които обвиняем от Русе е поискал от служителя на МВР – Силистра да заличи компютърни данни и информация, съдържаща се в неговите имейл адреси. За втори път тези факти, мотивират втората съдебна инстанция да направи извод, че ако е с по-лека мярка за процесуална принуда, обвиняемият може да извърши престъпление.

На възражението на защитата относно правната квалификация на повдигнатото обвинение, съдът отговори, че в настоящия етап от разследването, тя е в правомощията на прокуратурата.

Определението, с което Апелативен съд – Варна потвърди отказа на ОС-Силистра да измени ареста на Младен Атанасов, привлечен като обвиняем затова, че при условията на продължавано престъпление придобил и пазил предмети и материали, за които знаел, че са предназначени за подправка на платежни инструменти не подлежи на обжалване.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!