Начало » Интересно » Крепост „Кирилица“ вкарва притегателна сила за увековечаването на Плиска като културна столица на България

Крепост „Кирилица“ вкарва притегателна сила за увековечаването на Плиска като културна столица на България

Новото бижу в Дворът на Кирилицата в Плиска – крепостта със същото име днес бе официално открита. На грандиозното събитие присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова. варненският и великопреславски митрополит Йоан, както и великата българска певица Валя Балканска.

Програмата започна с тържествен водосвет, който бе отслужен от митрополит Йоан.

Илияна Йотова пък върна присъстващите в техния първи учебен ден, когато с треперещи и неуверени ръце са започнали да пишат светите букви. „Ние сме държава на повече от 13 века и народ, който е единно цяло, с достойнство, славно минало и бъдеще”, гордо отбеляза вицепрезидентът.

Йотова имаше честта заедно с Валя Балканска да пререже лентата и да открие новото бижу на Плиска.

Крепостта „Кирилица” е проект на Карен Алексанян, който уверено възражда блясъка на Аспаруховата столица и надминава всичко правено до момента в опитите историята ни да се пресъздаде така, че да стане достъпна, разбираема и едновременно с това вълнуваща за всеки. Цитаделата е красива двуетажна каменна сграда. На първия етаж е разположена залата „Създаване на Кирилицата в Плиска“, като в нея са подредени уникални дърворезби и пана, представящи създаването на буквите и утвърждаването им за официална църковна и държавна писменост.

Външна каменна стълба води посетителите към зала „Българска слава“, в която експозицията разказва за великите дела на владетелите управлявали държавата от първопрестолна Плиска.


Стената с 14 барелефа е на писатели от десет държави на Кирилския свят – България, Русия, Украйна, Монголия, Молдова, Сърбия, Македония, Беларус, Румъния, Казахстан. Сред нашите легенди са Ран Босилек, Леда Милева и Севда Севан, а стената ще се обогатява и с образи на още писатели. Предстои също да се създаде и алея на писателите. Там ще бъдат поставени над 100 бюста на автори от различни държави, творящи на Кирилица.

След откриването днес всички гости разгледаха „Кирилица” безплатно, а от утре желаещите да се докоснат до забележителната българска история ще плащат вход от 6 лева. За ученици и пенсионери цената е 3 лева, а децата до 7 години ще влизат безплатно.

 

 
banner
banner
Николай Караколев