Дискусия, част от пленера „Хвани се в Таляна“, събира архитекти във Варна

Днес от 17,00 ч. на сцена Кофража на Ре анимирания площад Мусала ще се проведе отворена среща – дискусия за градоустройственото положение и актуалното състояние на квартал Таляна.

Срещата се организира от Камара на архитектите в България и Съюз на архитектите в България с подкрепата на Варна ЕМС 2017 г.

Целта е професионалисти, граждани и общински структури заедно да обсъдят проблеми и възможности за развитие на терена.

Отворената среща – дискусия е втората поредна организирана на сцена Кофража, която е фокусирана върху споделената отговорност в градското пространство.

Тя е първата инициатива от проекта „Хвани се в Таляна“ – младежки архитектурен пленер.

Пленерът цели да подпомогне Община Варна в стемежът й да развие част от гръцката махала, между улиците „Преслав“, „Цар Симеон“ и Гаровия площад, наречена Таляна, като я превърне в зона за иновации, арт квартал и младежка зона. Обект на пленера са градските пространства, силуетите и туристическите маршрути, които ще бъдат разгледани. Като търсеният резултат от пленера е участниците да разработят и представят стратегия за развите на зоната, решения за визията на обществените пространства, адаптирането им спрямо нуждите на младите хора и спецификата на бъдещите демографски процеси.
Разработените и представени стратегия ще бъдат подложени на обществено обсъждане и предоставени на Община Варна.

В пленера участие ще вземат както млади архитекти под 35 г. така и утвърдени архитекти с дългогодишна практика, които активно ще споделят опита и уменията си в името на общественото благо.
Източник: Варна 24
СПОДЕЛИ НОВИНАТА!