Полша с първо място сред хоровите колективи във фестивала „Заедно в 21 век“

С прекрасен спектакъл-концерт на хор „Канто“, ръководен от Мариян Шчепански, премина вечерта на Полша в рамките на 10-то юбилейно издание на фестивала „Заедно в 21 век“, който се провежда в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“.

Момчетата и момичетата от полския град Влоцлавек – на река Висла, изнесоха 90 минутен спектакъл. С прекрасното многогласие те пренесоха духа на Полша на камчийска земя. Между атрактивните изпълнения хор „Канто“ бе подготвил изненади за публиката – представена бе традиционната полска народна носия, а също и характерните за страната ястия.Днес хор „Канто“ бе обявен за победител сред хоровите колективи в юбилейното издание на Фестивала „Заедно в 21 век“, а ръководителят им Мариян – за най-добър диригент.

В хор „Канто“ пеят 54 ученици в музикалното училище „Чеслав Немен“ във Влоцлавек. За участието си във фестивала в „Камчия“ те са подкрепени от институцията за местно самоуправление в областта Куявско-Поморские, от кметството на Влоцлавек, от ANWIL SA и от МРЕС – Влоцлавек.

Утре за участие във фестивала ще се присъединят и 30 деца от хора на музикалното училище „АСБЕЕК“ в гр. Потск. Заедно с тях в „Камчия“ ще са и две от най-известните полски диригентки – Барбара Гаек – Краска от гр. Забже и Агнешка Йохимек – Трела от Краков.

В рамките на фестивала се работи и по създаването на собствен сайт на „Вместе в 21 век“ – www.kamchia.org, а българските хорови колективи могат да се включат в международния хоров портал – www.chortownia.org.
Фестивалът „Заедно в 21 век“, организиран от Фондация „Устойчиво развитие за България“ и СОК „Камчия“ обединява художници, певци, музиканти, танцови състави, хорове, фотографи, поети, писатели, композитори и деца от 12 държави – Русия, България, Молдова, Полша, Грузия, Армения, Израел, Румъния, Литва и др. Творци от различни националности са в „Камчия“, за да създават нови творби, да работят, да опознаят красотата на страните си и да разберат, че именно те – творците на 21 век, са посланиците на красотата и мира, те са миротворците на нашия век.

Източник: Варна 24

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Оставете коментар