Начало » Интересно » Първи кадри от крепостта „Кирилица“ в Плиска (галерия)

Първи кадри от крепостта „Кирилица“ в Плиска (галерия)

Дворът на Кирилицата в Плиска се сдоби в с ново бижу на своята територия. Това е крепостта „Кирилица“, която ще бъде открита официално в четъвртък, когато се очаква да присъстват много специални гости от Президентсвото, Министерския съвет и Народното събрание.

За освещаването му ще пристигне варненският и великопреславски митрополит Йоан, а за настроението на всички ще се погрижи великата Валя Балканска.

Крепостта „Кирилица“ е на два етажа и е сграда, която е построена от камъни в стила на средновековната ни архитектура, която дори и външно впечатлява със стремежа да се спази историческата достоверност. Голямото съкровище обаче се намира вътре.

Безспорно най-впечатляващата част от експозицията се намира на втория етаж на крепостта. Още в влизането посетителят остава буквално слисан от конник в реален размер, който никой не може да сбърка – това е хан Аспарух!

Реализмът и майсторството, с които е изпълнена силиконовата фигура на основателя на държавата ни става все по-смайващ, когато се загледаш в детайлите. Всичко – от юздите на коня, през оръжието на хана, та чак до перото на шлема му е достоверно, без импровизации и бутафорни своеволия, които противоречат на историята.

В тази „тронна зала“ на крепостта са събрани фигури всички владетели, управлявали от Плиска, както и на патриарха на рода Дуло – хан Кубрат. Тук отново детайлите са превъзходни, особено впечатляващо точната реплика на меча от съкровището от Мала Перешчепина в Украйна.

Следва фигурата на Тервел, спасителят на Европа, който е стъпил върху арабски шлем. Омуртаг пък изобразен подпрян на знаменитата си колона, запазила непреходната мъдрост, че „човек и добре да живее, умира и друг се ражда…“

В дъното на залата на трон е седнал княз Борис І Михаил, чийто син Симеон премества столицата на България от Плиска в Преслав. Карен Алексанян уточнява, че залата ще бъде изпълнена с още владетели, като разбира се сред тях ще е и Крум, който ще държи прочутата чаша, направена от черепа на император Никифор. Всички фигури са дело на екипа от скулптори, ръководен от Борис Борисов.

Крепостта, събрала ярките образи на владетелите, обаче не случайно е наречена „Кирилица“. В нейната основа, на първия етаж, който може да се използва за заседателна зала, е събрано нещо по-велико дори и от властта на хановете. Красиви, величествени и свещени, по стените са наредени буквите на кирилицата, изработени великолепно от дърво от уста Дарин Божков. Дърворезбите обаче някак не стоят като украса, те по-скоро създават усещане че са силата, която прави каменните стени на крепостта още по-яки и непробиваеми.

В дъното се виждат почти магическите символи на глаголицата, а в другия край на залата има отново фигури – този път не толкова величествени като облечените в ризници и символи на властта владетели. Това са Климент, Наум и Ангеларий – тримата ученици на Св. Св. Кирил и Методий, приети и започнали развитието на писмеността и книжовността ни именно на това място – в Плиска.

Замисълът на крепостта „Кирилица“ е много по-дълбок и комплексен дори от идеята да се възвеличи Плиска като люлка на българската държавност и култура. Той напомня, че нашата писменост не е само българска, тя принадлежи и на много други народи, чийто деца сричат същата азбука, за да открият чрез нея знанието. Затова и в двора на крепостта са поставени барелефи на 14 писатели, творили на кирилица книги за деца – от Монголия, Казахстан, Русия, Беларус, Украйна, Молдова, Румъния, Сърбия, Македония. България е представена с любимите ни Ран Босилек и Леда Милева. Достойно място до тях заема и Севда Севан – български писател и арменски дипломат.

Собственикът на комплекса „Стара Плиска“ и създател на Крепостта на кирилицата Карен Алексанян не смята да спре дотук. В ход е новият проект, в който на пиедестал ще бъдат издигнати статуи на класиците на българската литература. Първата ще е на Яворов. На въпрос колко е паричното изражение на усилията му да събуди българския национален дух и да вдъхне на  Първопрестолна Плиска  нов живот, той отговаря просто: „Един милион“.

 
banner
banner
Николай Караколев