Пралият пари украинец остава в ареста

Украинският гражданин Иса Махмудов, привлечен като обвиняем за пране на пари ще остане в следствения арест, след като днес Варненският апелативен съд потвърди определение на ОС – Варна, с което е била взета първоначалната му мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Пресслужбата на съда припомня, че на 7 юли тази година украинецът е бил привлечен като обвиняем затова, че на 12 юни 2017г. във Варна, извършил финансова операция с парични средства в размер на 91 000 евро, за които е предполагал, че са придобити чрез тежко умишлено престъпление. Според обвинението, чрез така наречения фишинг от разплащателна сметка от турска банка били изтеглени 91 000 евро. Сумата била преведена по сметка, разкрита на името на украинския гражданин в България.

В хода на днешното съдебно заседание стана известно, че Махмудов е разкрил в българска банка (ДСК) на името регистрирано във Варна дружество „Форвоод технология“ ЕООД две сметки в евро и една в лева. По едната от тях от Турция е бил извършен преводът на 91 000 евро. В същия ден обвиняемият е разкрил в друга банка в София(банка „Токуда“) лична сметка, където е прехвърлил преведените от Турция пари. Варненският клон на ДСК е направил запитване до турската банка за произхода на парите. От отговора станало ясно, че преведената сума трябвало да се възстанови на наредителя, тъй като преводът бил неправомерен. Наблюдаващият делото прокурор е направил искане за запориране на сумата от 91 000 евро, която е налична в столичната банка.

Украинецът е бил задържан за 24 часа от ГД БОП- София, след което му била връчена призовка да се яви в ТС БОП – Варна, тъй като трансферът на парите от банка ДСК в банка „Токуда“ бил извършен от Варна.

В своето определение днес Варненският апелативен съд посочи, че настоящото производство е свързано с вече взетата първоначална мярка за неотклонение. Според втората съдебна инстанция действително липсват данни, че става дума за пране на пари, за които обвиняемият е знаел, че са придобити от тежко умишлено престъпление. Съдът обаче намира, че дори и без наличието на такива доказателства, то деянието е съставомерно на престъплението „пране на пари“ – чл.253, ал.1 от НК. Наличните писмени доказателства – банковите трансфери, кореспонденцията между банките, както и отговорът на турската банка към настоящия момент обосновават предположението, че украинецът е съпричастен към престъпното деяние. По това разследване ще се събират още множество доказателства.

И втората съдебна инстанция намира, че е реална опасността чужденецът, който няма постоянен адрес в България да се укрие или да извърши престъпление. Определението на Варненския апелативен съд, с което се потвърждава първоначалния арест на украинския гражданин Иса Махмудов, привлечен като обвиняем за пране на пари не подлежи на обжалване.

Източник: Варна 24

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!