Начало » Интересно » Откриват официално Улицата на занаятите във Варна

Откриват официално Улицата на занаятите във Варна

Улицата на занаятите ще бъде открита официално днес на Колхозния пазар във Варна в 17.30 часа.

Както вече Varna24.bg съобщи, варненски занаятчии и творци заработиха в свои помещения по ул. „Дрин“ още миналата седмица.Там не само туристите, но и варненци могат да открият уникални произведения, които да отнесат у дома или да закупят за подарък.

Занятчиите и майсторите ще показват в реално време на своите гости и клиенти как се раждат красиви битови предмети и произведения на изкуството.

За павилионите няма да се плаща наем, а само консумативи – ток и вода. На място посетителите ще имат възможност не само да наблюдават изработката на различни предмети, но и сами да опитат таланта си.

Фирма „Пазари“ предостави безвъзмездно на варненски занаятчии девет обекта с цел създаване на атрактивна зона на занаятите в района на Централния пазар.

Условието при избора на наемателите беше те да представят по атрактивен за туристите начин занаята който практикуват, като и да осигуряват възможност самите туристи да опитат да изработят нещо сами.

В комисията, одобрила майсторите, които вече се настаниха и заработиха в помещенията, влизаха директора на Биенале на графиката, Венцеслав Антонов, Председателят на Варненска асоциация на ресторантьори и хотелиери (ВАРХ), Павлин Косев и Председателят на Варненска асоциация на туристическите агенции, Джани Шарков.

За място в Улицата на занаятите кандидатстваха занаятчии със сертификат от съответната камара, както и представители на Съюза на българските художници.

Тричленната комисия одобри следните кандидатури за участие в проекта:

1. Руменка Николова – занаят ,,Плъстене‘‘
2. Ивелина Русева – занаят ,,Стъклопис‘‘
3. Катя и Младен Костадинови – занаят ,,Иконописец‘‘
4. Петко Петков – занаят ,,Дърворезба‘‘
5. Дарина Апостолова – занаят ,,Тъкачество‘‘
6. Павел Мильов – занаят,,Грънчарство‘‘
7. Жана Шаркова – художник, мозаечна -смесена техника
8. Петър Тодоров – художник-гравьор
9. Станислав Кафеджиев -художник – изработка на накити

Улицата на занаятите ще работи до края на месец октомври. Обектите вече са отворени и днес ще бъде официалното откриване на новата атракционна зона.

Източник: Варна 24

 
banner
banner
Николай Караколев