Начало » Общини » Каспичан » Карен Алексанян: Кирилицата е създадена в България от българи!

Карен Алексанян: Кирилицата е създадена в България от българи!

Трябва да помним, да знаем, и да почитаме оставеното духовно и културно богатство, което ни е завещано. Трябва да се гордеем с него, да го показваме и споделяме с всички останали, за да се говори истината.

България е страна с огромен принос в развитието на цялата цивилизационна история.

Едни от най-просветените и надарени умове и светци, са посвещавали целия си живот в името на светлината на знанието, което се е понесло като искра през вековете до днес.

Трябва добре да знаем това. И да сме горди с това.

Защото народът ни има духовен път, който да следва.

България първа влиза в православието и облича духа на християнската вяра, защото с вяра и дух народът ни трябва да поеме короната на духовната мисия, която е предопрелен да разнася.

Именнно християнските ценности са онези, които ще изваждат мечът на истината през изпитанията на времето, които ще среща света в тежки времена, за да разсичат мрака на лъжливите понятия и течения, които ще го заливат.

От българската земя тръгва и словото, за да обедини с езикът на истината и вярата, всички православни народи.

Създаването на писмеността, и разпостранението й сред славянските народи е най-великото духовно завоевание, което България поднася на славянската цивилизация.

 

 

«В начало беше Словото; и Словото беше у Бога; и Словото беше Бог. То в начало беше у Бога. Всичко това стана чрез Него; и без Него не е станало нищо от това, което е станало» (Йоан 1:1-3).

 

«И беше облечен в дреха … и името Му беше Божието Слово» (19:13

 

 

Появата на » Двора на Кирилицата» — единственият паметник в света, увековечаващ просветителското дело и азбуката, не къде да е, а именно от мястото от където започва всичко- първопрестолната Плиска, идва за да ни даде урок по родолюбие и памет.

» През кладенеца на времето отиваме там където е начето възкресението на българската държава…» 

 

» Двора на Кирилицата»   разказва историята на Кирилицата с присъствието си днес.

В храма на буквите,  под огромен кръст, величествено се извисяват фигурите на Светите братя Кирил и Методий,  протегнали благословено ръка над буквите, издигнати като горди войни на духа, а отсреща с достолепие стои на трона си Цар Борис Покръстител Български…на това място се чувства величие и особена мощ.

Там витаят послания и значения за всички нас, там трепти живо напомняне  кои сме ние.

«Кирилицата е създадена в България от българи!»— разказа вчера Карен Алексанян,създателят и авторът на единствения в света паметник на българската азбука, пред група руски журналисти водени от Снежана Тодорова- председател на СБЖ дошли на поклонение в » Двора на Кирилицата».

 

 

Гостите с интерес изслушаха историята на Кирилицата, разбраха много интересни и важни моменти за голямата роля на българския владетел цар Борис I Покръстител свързан със създаването, разпространението и налагането на свещенната азбука.

 

 

 

 

» Дворът на Кирилицата» не само събужда нас, българите, и ни напомня кои сме, но и показва на всички народи » каменния паспорт на България».

Затова » Дворът на Кирилицата» е издигнат именно тук, именно в Плиска, на свещена земя.

Този, единствен в света паметник на Кирилицата, ще прославя името на България- хора от всички държави ще идват, за да виждат от къде идва Азбуката, и всички ще знаят.

 

 

 

» Дворът на Кирилицата» днес, е не просто духовен обединител и притегателен център за всички родолюбци, но и прави невъзможни всички опити за спекулации по темата от къде е тръгнала славянската писменост. Защото, ако някой не знае, може да дойде и да види.

Автор: Ася Иванова-Зуан

 
banner
banner
Budnavarna