Начало » Общност » Варна отдаде почит на Ботев и националните ни герои

Варна отдаде почит на Ботев и националните ни герои

С общоградско поклонение пред бюст-паметника на героя в Алея на възрожденците в Морската градина на Варна днес бе отбелязана паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България, предаде репортер на Varna24.bg.

С тържествен ритуал венци и цветя бяха положени пред паметника на великия българин от името на областния управител на Варна Стоян Пасев, кмета на града Иван Портних, Варненска и Великопреславска митрополия, районните кметства, ВМС, консулствата в града, детска градина „Христо Ботев“, от други институции и варненци.

Присъстващите сведоха глава на колене пред подвига на загиналите за национално освобождение.

Припомняме, че точно в 12.00 ч., в продължение на 2 минути, ще бъде задействана сиренната система. При подаване на сигнала пешеходците и пътните превозни средства трябва да спрат движението си и да останат на място.

Христо Ботев е роден на 6 януари 1848 г. в гр. Калофер. Учи в Карлово и Калофер, а през 1863 г. заминава за Одеса, където постъпва в Одеската гимназия, но през 1865 г. е изключен за свободолюбивите си идеи. Учителства в с. Задунаевка, Бесарабия, а в началото на 1867 г. се завръща в Калофер, още същата година е принуден да емигрира в Румъния.

Работи в печатницата на Д. Паничков (1868), прави първите си литературни опити, превежда, участва в театрални представления, сътрудничи на в. „Гайда“ и „Дунавска зора“. По-късно е учител в Александрия и Исмаил (1869) , редактор на в. „Дума на българските емигранти“ (Браила, 1871). През 1872 г. се установява в Букурещ, където заедно с Любен Каравелов е редактор на в. „Свобода“ и „Независимост“.
Издава сатиричния вестник „Будилник“ (1873). След смъртта на Левски (1873) отношенията му с Каравелов, който се отдръпва от революционните идеи, секват, а Ботев оглавява революционната емиграция и списва нейния орган – в. „Знаме“ (1874-1875).
След обявяването на Априлското въстание издава в. „Нова България“ (1876) и организира чета в помощ на въстаниците, с която превзема австрийския кораб „Радецки“ и слиза на Козлодуй. Четата не среща подкрепата на българите, води тежки сражения в Балкана, в едно от които Ботев е убит – 02. 06. 1876 г.
Поет, публицист, журналист, преводач, литературен критик, революционер и мислител, Христо Ботев се превръща в икона за българите, в национален символ. Автор само на 20 стихотворения, поезията му дава облика на българската литература и до днес, а цялото му творческо наследство предлага една радикална версия на българското национално мислене и философия.
 
banner
banner
Budnavarna