Начало » Общност » Помните ли сладура Енчо? Още няма ЕГН и шанс за осиновяване

Помните ли сладура Енчо? Още няма ЕГН и шанс за осиновяване

Помните ли малкото сладко момченце, което беше подхвърлено на 24 юни 2016 г. на площадката на IV етаж във вход Г в блок 29 на бул. „Владислав Варненчик“ във Варна?

Детето, което вече е на около година и половина все още пребивава в Дома за медико-социални грижи в кв. „Виница“ и все още към него се обръщат с името Енчо, защото бил намерен около Еньовден.

Малкия чаровник обаче все още няма ЕГН и съответно шанс да попадне в приемно семейство или да бъде осиновен, съобщи за Varna24.bg Анна Конукова, шеф на Отдела за закрила на детето към дирекция „Социално подпомагане“ във Варна.

„Все още нямаме никаква обратна връзка от полицията. Трябваше да бъде направена ДНК-експертиза, която да докаже родството на малкото момченце с неговата майка. Писахме няколко писма, много се проточи това досъдебно производство. Ще изискаме официален отговор от прокуратурата, защото времето минава, детето няма ЕГН. Това го лишава от възможността да се ползва от всички социални и здравни привилегии. Не може да попадне в приемно семейство, нито да бъде осиновено, а знаете, че с напредването на възрастта шансовете му намаляват“, коментира г-жа Конукова.

Както вече стана ясно истинското име на Енчо е Рамадан, но никъде не е вписан официално така. Той е роден в Германия и е деветото дете на жената, която се сочи за негова майка.

Неговите 8 братчета и сестрички са пръснати не само в страната, но и в чужбина. Едно от децата е при родителите на майката, второ, при родителите на един от бащите. Шест деца са дадени за осиновяване, като едно от тях в чужбина.

Стана ясно още, че майката на Енчо е с лека умствена изостаналост. Пред полицаите майката дала мъгляви обяснения, че оставила бебето за малко, докато си свърши някаква работа и после забравила къде го е оставила.

Едва след като приключи работата на полицията малкият Енчо ще има акт за раждане и ЕГН, ще получи и свое официално име, ще има право на придобивките, които осигурява социалната и здравната ни система.

„Малкият се развива чудесно, не боледува, здрав е, в отлична форма. Ние си го наричаме Енчо и детето се чувства добре тук. Вече произнася първите си думички и тича. Всички ние сме привързани към него, както и към всички останали дечица, за които се грижим, и се надяваме когато приключат процедурите детето да намери добро семейство“, сподели за Varna24.bg директорката на Дома във „Виница“ д-р Стефка Джанкова.

 
banner
banner
Budnavarna