Разследване в прокуратурата за половин милион лева по проект в Дългопол. Общината плаща забравена фактура за проектантска грешка

След проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция /АДФИ/, при която са установени 12 нарушения на Закона за обществените поръчки и едно на Закона за публичните финанси, е започнала прокурорска проверка за половин милион лева по проекта за спортния център в с. Аспарухово.

Инспекторите от АДФИ са установили 3 бр. „индикатори за измама“. Проверени са три обществени поръчки за СМР, сключени с Консорциум Овчага ДЗЗД на стойност 5 442 552лв.

За хората от Дългопол не остава скрит факта, че по първоначалния проект няма предвиден трафопост и са убедени, че общината от собствени средства трябва да плати за него. За довършване на „националната база“, така както наричат местните спортния комплекс, се налага да бъдат подписани с Консорциума договори за  216 хил.лв. без ДДС /за паркинг, подпорна стена и др./ и за 35 хил.лв. без ДДС /пешеходна зона, трафопост и др./ извън първия договор.

Не това е окончателната цена, която Дългопол плаща за проекта. Напр. за обзавеждане, оборудване за площадки за игри и др. е заплатено на фирмата „Хранкотош“ ЕООД459879 лв., за изготвяне на техническата документация на проектанта е заплатено 56 380 лв., за упражняване на авторски надзор на същия проектант 32 900 лв. и за строителен надзор на съвсем друга фирма 60 500 лв., всички  без ДДС.

Очевидно плащанията съвсем не са приключили. Според кмета Георги Георгиев трябва да бъде заплатена сума от 42 000лв. за дограмата на спортния център, която фактура миналата година били забравили 😊, а през 2015г. не са я платили, защото е нямало пари. Според бившата кметица Иванова, пък, тези 42 000лв. са проектантска грешка при изчисленията. На въпрос на общински съветник МуталибМуталиб /ДПС/ защо общината трябва да плаща за чужди грешки, отговора е, че е разписан /акта/ от фирмите и общината.

ПРОВАТОН припомня, че миналата година кмета Георги Георгиев по повод проекта гарантира, че нищо няма да бъде заплатено преди да бъде проверено, дали отговаря на действителността. Същото бе по повод получено писмо от Консорциума, за неплатен от общината акт за допълнително извършени СМРна стойност 520 000лв. Консорциум „Овчага“ включва дружествата „ЗКС – Девня“, „М.Н.Строй“, „Калекса“ и „Скорпион инвестстрой“. Малко след приключването на обектаможеше да се видимухъл по стените и прозорците, в някои части теч на вода и множество пропадания.

Разследването за половин милион лева по проекта, тече в момента в прокуратурата. Назначени са следствени действия. Общината плаща забравена фактура за проектантска грешка и не е ясно кое, чия грешка е, дали няма още забравени фактури. Междувременно Община Дългопол през Септември 2016г. глобявас 50лв. местен, защото е пускал без надзор три броя овце в центъра на селото. /глобата е отменена от съда, не е доказано, че овцете са негова собственост/. А дали ще имасанкции по проекта за милиони икакви са установените 3 бр. „индикатори за измама“, предстои да разберем.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!