Премахват частния светофар във „Виница“

Частният светофар, поставен от новостроящият се хипермаркет „Кауфланд“ във „Виница“ ще бъде премахнат, увери кметът Иван Портних по време на заседанието на Общинския съвет в края на миналата седмица.

„Вече е издадена заповед за премахването, такъв светофар няма да има и според мен е недоразумение. Съгласувано е с адвокат. Там, като е необходимо да има някакво съоръжение за пешеходци, нека да бъде надлез или подлез. Разпоредил съм премахването му“, каза градоначалникът.

Коментарът бе по повод множеството сигнали от варненци, които негодуваха срещу поставянето на съоръжението в този пътен участък, тъй като затруднява трафика и създава предпоставки за транспортни произшествия.

Според хората, които ежедневно минават от там, устройството е поставено, за да обслужва интересите на строящия се наблизо хипермаркет, но щом заработи, ще причинява задръствания, а през зимата – и по-сериозни проблеми.

„Поставен е на главен варненски булевард, който е част от европейски път Е87. По него ежедневно преминават хиляди автомобили, както и автобусът, който свързва квартал „Виница“ и разрастващите се вилни зони около него с центъра на града“, коментираха запознати.

Специалисти от дирекция „Инженерна инфраструктура“ на община Варна заявиха миналата седмица за БНТ, че наклонът на пътя е малък и устройството няма да пречи на движението. То разполага с необходимите разрешителни и за строежа му не са изразходвани общински средства, а само частни – на собственика на строящия се наблизо хипермаркет.

Въпреки това становище обаче, кметът беше категоричен, че светофарът ще бъде премахнат.

Източник: Варна24

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Leave a Reply

13 − 4 =