Варненци негодуват срещу частен светофар

Варненци сигнализираха за появата на частен пешеходен светофар на неподходящо място – на един от най-натоварените пътища във Варна. Според тях, устройството е поставено, за да обслужва интересите на строящия се наблизо хипермаркет, но щом заработи, ще причинява задръствания, а през зимата – и по-сериозни проблеми, съобщава БНТ.

Светофарът е монтиран преди около седмица и все още не работи. Поставен е на главен варненски булевард, който е част от европейски път Е87. По него ежедневно преминават хиляди автомобили, както и автобусът, който свързва квартал Виница и разрастващите се вилни зони около него с центъра на града. Живеещите в района се притесняват, че светофарът ще причинява задръствания.

Данаил Каракашев споделя: „Сутрешно време, при големия трафик, опашката от чакащи минава след мястото за светофара.“

Друг проблем е наклонът на пътя в тази отсечка, споделят шофьори.

Свилен Янев казва:“На баира, където е супер неудобно място за светофар правят пешеходен светофар. Това е нелепо. Зимно време няма как да се спре на този светофар.4

Данаил Каракашев допълва:“Тази зима бяха се навързали няколко рейса на градския транспорт 31 – не могат да се изкачат, а камо ли да спре някой, чужд интерес да бъде защитен.“

Варненци смятат, че светофарът може да бъде дори предпоставка за транспортни произшествия, защото слизащите към центъра автомобили се движат с голяма скорост.

Специалисти от дирекция „Инженерна инфраструктура“ на община Варна заявиха, че наклонът на пътя е малък и устройството няма да пречи на движението. То разполага с необходимите разрешителни и за строежа му не са изразходвани общински средства, а само частни – на собственика на строящия се наблизо хипермаркет.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Leave a Reply

4 × 5 =