Министър Василев: Няма причина бензинът да поскъпне

Министърът на финансите Асен Василев заяви, че по време на срещата с ГЕРБ-СДС и ДПС в петък са се разбрали да бъдат направени корекции единствено в капиталовата програма, записана в проектобюджета за догодина.

Пред журналисти в Благоевград Василев уточни, че вместо предвидените 12 млрд. лева, са се разбрали капиталовите разходи да са 10 млрд. лева или с 25 % повече спрямо тазгодишните. „Това, което виждаме е, че за момента 8-те милиарда не се изпълняват, така че да се намали от 12 на 10 млрд. лв. , което все пак е увеличение, не би създало драматични проблеми“, добави финансовият министър, пише novini.bg. 

За образование се запазват 125% увеличение на учителските заплати, увеличени са парите за наука и висше образование, в културата също има ръст.

Асен Василев заяви още, че няма причина да се очаква бензинът да поскъпне. „Още преди месец и половина бе приет законът за намаляване поетапно употребата на руски петрол. Забранява се износът на база руски петрол от 1 януари, но ако има неруски, могат да си изнасят продуктите. Не би следвало това да се отрази на българския пазар“, аргументира се той.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!