Благомир Коцев: Ситуацията продължава да е много тежка, бедственото положение остава

Взети са мерки, всички екипи са на терен“, заяви на брифинг кметът на Варна Благомир Коцев след заседание на кризисния щаб заради ураганния вятър.

Има 8 екипа от „Пожарна безопасност“ и екипи на горското стопанство.

„Терените се разчистват. Обезопасяват се пътищата, за да може градският транспорт да се движи. Ситуацията продължава да е много тежка. Поривите на вятъра достигат 30 метра в секунда, вълнението е 6 бала, има 4-метрови вълни. Предстои да се вземе решение дали утре да бъде учебен ден“, допълни Благомир Коцев, предаде БТА.

Кметът на Варна обясни, че училищата трябва да бъдат огледани и обезопасени, за да няма рискове.

„Призовавам хората да останат по домовете си и да излизат само в крайни случаи. Да не се движат с автомобили, тъй като има много падащи предмети и летящи ламарини. Хората да приберат саксиите от терасите си. Има много случаи на поражения на имущество. 2 училища имат пострадали покриви, районите са обезопасени“, каза още Благомир Коцев.

Бедствено положение обявиха в шест общини на Шуменска област заради усложнената обстановка от силния вятър и снеговалежа тази нощ. Решението бе взето на заседание на Областния щаб за намаляване риска от бедствия, свикано от областният управител проф. Добромир Добрев, съобщиха от областната администрация.

След анализ на ситуацията в общините и тежката ситуация в северните части на областта бе решено в общините Нови пазар, Никола Козлево, Венец, Каолиново, Каспичан и Хитрино, да бъде обявено бедствено положение за срок от 7 дни, считано от 09:30 часа днес. Нарушаване на енергоснабдяването има във всичките шест общини, поради аварии в електропреносната мрежа. Екипи на „Енерго Про“ работят по отстраняването им и електрозахранването ще бъде възстановено във възможно най-кратки срокове, каза областният управител.

Директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Георги Гендов съобщи, че няма данни за пострадали хора, но обстановката остава усложнена. По искане на Областно пътно управление Шумен на 18 ноември около 23:15ч . е затворен главен път I-2 посока Шумен към Разград, има изграден контролно-пропускателен пункт (КПП) до пътен възел Белокопитово. От 00:30 ч. поради обилен снеговалеж е затворен пътят Ямбол-Силистра. След кръстовището за село Хитрино обосновката е сложна, КПП е изграден на 7 км край Шумен.

Затворен е и старият път за Варна, КПП е изграден след кръстовището за село Зайчино ореше. По уверение на директора на Областно пътно управление активно се работи по трите главни пътища и в най-скоро време да бъдат отворени за движение, каза Гендов. Изградено е и КПП до село Пристое за недопускане на автомобили на главен път Шумен-Силистра. Има данни за нарушено водоподаване на територията на общините Нови пазар и Каспичан. 

Според директора на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Иван Иванов екипите са реагирали на над 50 сигнала, като над 27 души са спасени, част от тях се намират в кметствата на населени места. Има четири закъсали противопожарни автомобили, единият вече е освободен от пътя, за останалите се работи, каза Иванов. Автомобилите са край село Тъкач, на пътя Никола Козлево – Хърсово и на Нови пазар – Хърсово. В момента се прави организация за снабдяването им с гориво, уточни комисар Иванов. 

Община Дългопол обяви бедствено положение, съобщава на официалната страница на Общината във фейсбук кметът Георги Георгиев.

В обръщението си към жителите на общината той припомня, че Североизточна България е най-засегната от преминаващия студен фронт. Кметът припомня, че някои общини в областта вече са обявили бедствено положение.

„Всички общини от региона имат проблеми с енергоснабдяването, екипи на „Електроразпределение Север“ работят по отстраняване на авариите по 20 киловолтовата мрежа и в нашата община“, пише в поста си Георгиев. Затворени за движение са редица пътища в област Добрич, а в област Варна пътищата към Добрич, Вълчи дол и Кичево са с ограничения в придвижването на моторни превозни средства.

Покривът на читалището в Дългопол е частично разрушен, а изолацията на Детска градина „Детелина“ е частично паднала, съобщава още кметът и уточнява, че поради гореизброените причини и с цел даване на възможност за защита на общинската и частна собственост пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет и Агенция „Социално подпомагане“ към Министерството на труда и социалната политика, обявява бедствено положение на територията на община Дългопол от днес.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!