Начало » Общност » Океанолозите от Варна ще връщат неусвоени 200 хиляди евро

Океанолозите от Варна ще връщат неусвоени 200 хиляди евро

Около 200 хиляди евро ще връща Институтът по океанология във Варна по проекта „Подобрен мониторинг на морските води“, тъй като не са били усвоени в срок.

Причината е обжалването на процедурите за обществените поръчки от страна на българските представителства на фирмите-производителки. Поръчките са за доставка на изключително скъпа апаратура на стойност близо половин млн. лв.
Това коментира за Радио Варна проф.Атанас Палазов-ръкововдител на проекта „Подобрен мониторинг на морските води“.
Цялото финансиране над 2 млн. 200 хил. евро е от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, управлявано от МОСВ. Партньори на Института са Басейнова дирекция „Черноморския район“ и Норвежкия институт за водни изследвания в Осло.Проведени са 14 морски експедиции, 12 от тях с изследователския кораб „Академик“ и 2 с лодка. Със средатва по проекта е закупени и закотвени в акваторията на Варненския и Бургаски заливи два океанографски буя. Те са свързани с подводни сензорни станции и ще дават в реално време данни за температура, на водата, соленост, разтворен кислород, хлорофил, скорост и посока на вятъра и на теченията. Информацията ще бъде отразена в интернет старницата на Института по океанология.

Оборудвана е и химична лаборатория, която обаче не е окомплектована напълно и все още не е акредитирана. Там ще се прави химичен анализ на морските води и седименти. Междувременно българските проби се изледват в аналогична лаборатория в Унгария.

Проектъ е започнал в края на март 2015 г. и завършва на 30 април т.г.

 
banner
banner
Budnavarna