Бурята удари Варненско! Виелица блокира път, отмениха полети

Затруднения създава времето в различни точки на страната. Като и за неделя са обявени оранжеви кодове за опасно време в най-уязвимите области.

Виелица затруднява движението по пътя Варна – Добрич. Съобщава се, че природното явление е затворило трасето.

Информацията е, че има автобус, който е препречил пътя, предизвикал е задръстване, което се увеличава. Няма пристигнала пътна помощ, нито снигорин. Властите предупреждават да не се трътва за и от Варна, защото виелицата се увеличава и пътуването е крайно несигурно.

Фериботът Силистра-Кичу преустанови плаване поради пориви на вятъра над 90км/ч, съобщават от специализирания сайт.

По  информация на Meteo Balkans заради силния вятър вече спират и полети от Летище Варна.  Близо 50 сигнала за паднали дървета и нарушено енергоснабдяване са получени в общината на морската столица към 18:00 часа днес, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Най-засегнат е район „Аспарухово“, където е нарушено движението по пътя за квартал „Галата“ и по стария път за Бургас в местността „Боровец“. На място са изпратени екипи на „Пожарна безопасност и защита на населението“. Нарушено е енергоподаването в местностите „Ракитника“ и „Боровец-север“. Екипи на „Енерго-про“ отстраняват повредите, информира БТА.

Във Варна беше обявен дори оранжев код за опасно време, припомнят от Общината. Предупреждението е свързано със силния, бурен до ураганен, вятър. Скоростта на поривите през нощта се очаква да достигне 20-25 метра в секунда, а на открито – 25-30 метра в секунда.

Община Варна препоръча гражданите във Варна и областта да обезопасят домовете и имотите си, като затворят всички врати и прозорци и преместят леки предмети и имущество на закрито. Собствениците на моторни превозни средства се съветват да паркират колите си далеч от дървета, строежи и други опасни места.

През нощта под влияние на циклон в западната акватория на Черно море, метеорологичната обстановка в Източна България значително ще се усложни, съобщава НИМХ. Ще духа бурен и временно ураганен север-северозападен вятър. Ще е облачно, с повсеместни валежи, които в повечето райони, дори и по Черноморието ще преминат в сняг. На места количествата ще достигнат до 40-60 mm, локално и повече.

Оранжев код за силен вятър е обявен за областите Видин, Монтана, Враца, София област, Перник, Ловеч и за повечето области в Източна България. За останалата част от България е в сила жълт код.

В Лудогорието, в Източна Стара планина, Странджа и Сакар ще се образува снежна покривка. В западната половина от страната ще е без съществени валежи, с разкъсвания на облачността. Минималните температури ще бъдат 0°-5°, малко по-ниски в котловините на Югозападна България; в София – около 0°. Утре още преди обяд валежите и в Източна България ще спрат, около обяд и там облачността ще се разкъса и намалее. Северозападният вятър ще отслабне и в по-голямата част от страната ще е силен, а по крайбрежието на морето все още до бурен. Максималните температури ще бъдат между 5° и 10°, по-ниски в Североизточна България; в София – около 6°.

Над планините преди обяд все още на места ще има валежи от сняг, но около обяд валежите ще спрат и облачността ще се разкъса. Ще духа бурен северозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 2°, на 2000 метра – около минус 3°.

Над Черноморието преди обяд все още има валежи, но в процес на спиране. Около обяд валежите навсякъде ще спрат и облачността ще се разкъса. Вятърът ще отслабне, но ще се задържи силен и временно бурен. Максималните температури ще бъдат между 6° и 9°. Температурата на морската вода е 10°-16°. Вълнението на морето ще бъде 4-5 бала.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!