Експерт във Варна: Ще стане ли Facebook платен

В България има слаб интерес към наскоро пуснатата опция на „Фейсбук“ ползвателите на платформата да плащат, за да не виждат реклами. Това каза Лазар Малаков, който е ръководител на програмата за продажби на „Meta“ у нас – собственик на социалната мрежа Facebook. Той е един от лекторите в програмата на най – големия технологичен форум във Варна Innowave Summit, който се провежда на 17 и 18 ноември в морската столица, предаде репортер на Moreto.net.

„Към нововъведението по-скоро има любопитство. Личните ми очаквания са, че минимален процент от хората ще се възползват занапред. От догодина, когато за всеки допълнителен канал на Мета ще трябва да се платят шест евро, ще има още по – малък интерес. Това не е услуга, от която Мета се опитва да изкарва пари, а е просто опит да се наложи законодателно изискване. Правят го с голямо нежелание и голям бъг при пускането, но ще го оправят. Факт е, че трябва да има такава опция човек да се откаже, според Европейския съд и ЕК. Затова такава функция се въвежда само в Европа.

Опцията дадена от Мета е да платим, за да можем не толкова да не виждаме реклами, колкото по този начин да се абонираме за специалната особеност. „

Това е услуга, която Мета пуска с най-голямо нежелание, коментира ситуацията Малаков.

По думите му Мета вярва в използването на интернет безплатно, финансирано от реклама.

Официалната позиция на компанията по темата дали ще се въведе такса за използване на Фейсбук е, че те стоят 100% зад безплатния интернет, който се финансира от добре представени и работещи за бизнеса реклами.

„Все още, когато тръгнете да регистрирате нов профил, пише, че Фейсбук е безплатен и винаги ще бъде“, каза специалистът.

Експертът допълни, че скоростта на развитие на дигиталните медии е огромна. Все по-активно започва да се включва и изкуственият интелект.

„Вече го виждаме в действие в рекламите. Пускаме реклама виждате я във фийда си и ако съм избрал тази опция на вас ви я пуска с музика на Мадона, защото това слушате, а на друг ще я пусне с Пърл джем, защото това слуша. Това го прави автоматично машината, а не вие.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!