Днес тестват системата за предупреждение BG-Alert във Варна и областта

Днес, 16 ноември за Варненска област предстоят тестове на системата BG-ALERT за разпространение на съобщения за предупреждение на населението за извънредни ситуации и бедствия.

Тестовете целят проверка на функционирането на системата, както и населението да придобие представа за начина, по който изглеждат те в мобилните устройства.

Тестовете стартират в периода от 12 до 12.30 часа. Ще бъде излъчвано съобщение, съдържащо текст на български и английски език.

Получаването на съобщението на мобилното устройство се очаква да бъде еднократно и съпроводено от специфичен звук и вибрация, дори при активиран безшумен режим.

Предвижда се на 29 ноември да се проведе национален тест в цялата страна.

При различни версии на операционната система на телефона, заглавието на съобщението може да бъде различно – „BG-ALERT: Внимание опасност!“, „BG-ALERT: Emergency Aalert!“, „Сигнал от президента“, „Presidential alert“.

Заглавието на прозореца, където се визуализират съобщенията „Сигнал от президента“ / „Presidential alert“ няма връзка с Президентската институция, а текстът е заложен от производителите на операционните системи, уточниха от bg-alert.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!