Повторна битка за кмет! Кой ще спечели?

Днес, точно в 13 часа, клетва полагат новоизбраният кмет на община Гълъбово Николай Тонев, кметовете на кметства и общинските съветници. Но в едно от селата на общината – Искрица, няма да имат свой човек на клетвата. А начело на селото ще стои временно изпълняващ длъжността кмет. Защото в Искрица  ще има „балотаж на балотажа“ – частнични местни избори за кмет. 

Когато в една история има замесени огнени жени, те могат да притурят не само планина, но и избори.  Тъкмо такъв е случаят в село Искрица, където на първи тур на местните избори тази година се явиха три дами.  Нито една от тях не успя да събере необходимия брой гласове, затова в Искрица имаха възможност да гласуват за кмет и на втори тур. До балотажа достигнаха Динка Радкова и Недка Господинова. Резултатът им бе равен – 49 на 49 гласа. 

„В две от бюлетините, в които беше отбелязан „х“ срещу моята кандидатура, чертичките излизаха извън очертанията на квадратчето, но без да засягат другото квадратче“,  разказва Динка Радкова.  

От осем години тя управлява Искрица и сега търси доверието на местните за трети мандат. По професия Динка е медицинска сестра и казва, че и до ден днешен продължава да мери кръвното на хората не само в селото, но и в околните населени места. 

Другата претендентка за кметския пост в Искрица  – Недка Господинова, влиза за първи път в кметската надпревара. Жената има три внучета, едното вече пораснало, а другите две – на по година и четири месеца. И докато чака президентския указ за насрочване на частични избори, Недка се занимава с отглеждането им. 

И Недка, и Динка се познават и се поздравяват когато се срещнат. И както двете казват, съревнованието между тях не е причина когато се видят всяка една от тях да преминава на различния тротоар.

Източник: БНР

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!