Протестиращи от „Спаси Провадия“ блокираха главния път в Провадия

Мирен протест с непрекъснато пресичане на пътя организира Инициативен комитет „Спаси Провадия“, съобщи БНР.

Причината е увеличаващата се натовареност, включително с товарни автомобили, по главен път III-208, преминаващ през цялото протежение на Провадия, лошото му състояние и липсата на обезопасяваща маркировка и „полегнал полицай“, зачестилите инциденти между МПС и пешеходци в страната и започването на учебната 2023/2024 година.

Протестът се проведе днес, от 8:00 до 9:00 ч, между бл.3 в кв.Север и магазин “Лидл”.

Целта му е искане провеждане на публична среща в Провадия с Министър Андрей Цеков или представители на МРРБ. Исканията си гражданите са формулирали така:

– ускоряване процеса на изграждане на околовръстен път около гр. Провадия;

– извършване на цялостен ремонт на републикански път III-208 от отбивката на магистрала “Хемус” към гр. Провадия до нов гробищен парк;

– нанасяне на съответната необходима пътна маркировка по цялото трасе;

– поставяне на светлоотразителни пътни маркери на всички пешеходни пътеки;

– коригиране на всички тротоари от двете страни на всички пешеходни пътеки, с цел улесняване движението на майки с колички и хора с двигателни увреждания, използващи колички;

– поставяне на няколко стационарни камери, записващи скоростта на движещите се автомобили по републикански път III-208 в града, които да са свързани с републиканската система за видео наблюдение;

– възстановяване на осветлението на всички улични осветителни тела по републикански път III-208 от началото до края на града.

Ако исканията ни не бъдат чути и молбата ни неудовлетворена, ще бъдат предприети други стачни действия, категорични са от Инициативен комитет „Спаси Провадия“.

Пламен Миланов от инициативния комитет „Спаси Провадия“ подчерта, че жителите на населеното място очакват в продължение на 33 години да бъде изграден околовръстен път, който да поеме засиления трафик през града. По думите му съществуващият път не е обезопасен въпреки че преминава по протежение на целия град.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!