Улици от Античния Одесос и част от базилика изникнаха при изкоп за строеж във Варна

Улици от Античния Одесос и част от базилика са проучвали археолозите след направен изкоп за строеж между улиците „Сан Стефано“ и „Черноризец Храбър“ в Гръцката махала. Разкопките са започнали още миналата година и са завършени в началото на тази, разказа директорът на Регионалния исторически музей Игор Лазаренко, предаде репортер на Moreto.net.

Експертът коментира, че подобни обекти не са особена изненада, защото повечето такива находки в града са проучвани на някакъв етап и през предходни години, когато е реализирано строителство.

Директорът на РИМ каза още, че предстои да започне археологическият сезон, след като вече са осигурени държавни средства. Ще се работи по Некропола, както и по халколитното селище до Суворово. Същевременно се правят разкопки със средства от общинския бюджет – тези на базиликата до Звездица. С общински средства предстоят и разкопки на Некропола.

В Звездица продължава работата по разкриването на сградата на базиликата.

Със забавянето на бюджета археологическият сезон се измести от лятото през есента. Според Лазаренко времето няма да попречи на разкопките, защото и без това август месец е и бил прекалено горещ за нормална работа по обектите. Спънка би могъл да бъде единствено дъждът.

източник: Морето.нет

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!