Варненският режисьор Румен Русев с участие на „Златната роза“

Помним времето, когато медиите те нарекоха „Най-младият български режисьор на най-стария български фестивал. Какво се случва с теб оттам досега?

– Спечелих си този коментар от страна на медиите с един от първите си късометражни филми, който взе учстие на най-уважавания от мен фестивал за българско кино, „Златна роза“. До този момент творчеството ми се базираше на силната ми любов към киното, съчетана с тийнейджърски ентусиазъм и трупане на опит чрез експериментиране. След това учих „Филмово изкуство“ в UNIVERSITY OF KENT и „Кино, телевизия и дигитални медии“ в UNIVERSITY OF CALIFORNIA, ЛОС АНЖЕЛИС. През 2022 г. основах продуцентска компания в София, STUDIO FLICKERS, която е специализирана в създаването на филми, сериали, музикални клипове и реклами.

– Тази година твой филм отново присъства в конкурсната програма на „Златна роза“. Разкажи ни за създаването на филма Mimesis?

Историята се роди от наблюденията ми, а и от собствения ми опит, как технологиите ни отдалечават един от друг в реалния живот. Вдъхновявайки се от реални събития, реших да разгледам моментите, в които времето сякаш спира и ние се изгубваме в телефонните, телевизионните, компютърните екрани. В крайна сметка се запитах до каква степен технологиите ще се намесват в личния ни живот в бъдеще? Финалната сцена на Mimesis дава един от отговорите.

Кои бяха основните пречки, с които се сблъскахте при създаването на Mimesis и как се справихте с тях?

– Важно е да се спомене, че Mimesis беше създаден в рамките на „Наградата за кино 355“ на Фондация „Стоян Камбарев“, където трима млади режисьори, избрани от международно жури, създават три петминутни филма в рамките на пет дни. Като се има предвид регламента на конкурса, времето беше най-голямото предизвикателство. Въпреки това, с добре организиран график и отговорен и сплотен екип, продукцията мина гладко.

Разкажи ни за пътя на Mimesis до публиката.

– Филмът беше награден на церемонията на фондация „Стоян Камбарев“, която е едно от най-голямите събития в България, свързани с откриване на млади български таланти. Веднага след награждаването на Mimesis, филмът беше показан на няколко национални фестивала, а след това започна своето международно фестивално пътешествие – достигна до фестивали в Италия, Великобритания, Щатите, Мексико, Колумбия и много други. Тъй като фестивалният период на филма скоро приключва, любопитните зрители ще могат да го гледат на няколко онлайн платформи.

Какви съвети би дал на други създатели на късометражни филми?

-Има един перфектен цитат на Куентин Тарантино: „Ако искаш да направиш филм, направи го. Не чакай за финансиране, не чакай перфектните обстоятелства, просто го направи.“ Честно казано, това е най-добрият съвет, който мога да дам. Не спирайте да търсите вдъхновение, обградете се с талантливи хора, които споделят страстта ви към киното, и създавайте страхотни неща заедно.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!