Борисов иска победа в районните кметства и мнозинство в ОбС. Александър Драгнев няма да се кандидатира за „Приморски“

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов иска победа от номинирания за кандидат-кмет на партията за Варна Иван Портних не само на вота за голяма община, но и в петте районни кметства на морската столица и формиране на мнозинство в Общинския съвет.

Задаващата се загуба, договорена или не, на ГЕРБ в София, очевидно мотивира Бойко Борисов да иска резултат на макс в морската столица – партията да потвърди позицията си не само в голяма община, но и в районните кметства и да формира мнозинство в Съвета, за да управлява града.

Кандидат-кмет на район „Владислав Варнечник“ ще е досегашният кмет Николай Костадинов, който се ползва с доверието на лидера на партията и разполага на макс с подкрепата на структурите на ГЕРБ-Варна.

Петя Проданова, кмет на район „Приморски“, няма да се кандидатира и в този най-голям район в страната кандидат-кмет на ГЕРБ е Людмила Колева-Маринова, свързвана с евродепутата от ГЕРБ Емил Радев и неговото корпоративно лоби. 

Доскоро се твърдеше от източници в политическите среди, че Александър Драгнев, смятан за близък до Бейзат Яхя, бивш директор на ловно стопанство „Паламара“ край Шумен и приятел на Бойко Борисов, син на бившия шеф на Второ РУП на ОД МВР Драгни Драгнев, ще се кандидатира като независим кандидат-кмет, тъй като загуби битката за кандидат-кметската номинация в ГЕРБ срещу Людмила Колева-Маринова, но след обаждане от лидера на партията се е отказал, заявиха източници от ГЕРБ.

Ивайло Маринов, кмет на район „Аспарухово“, отново ще е кандидат-кмет на ГЕРБ и според изборджии ще спечели вота на първи тур.

ГЕРБ ще води битка с ПП-ДБ и в „Одесос“, където кмет е Георги Недев, и в „Младост, район, в който трети мандат кмет е Христо Христов.

Двамата разполагат с електорален ресурс, бизнес подкрепа и ако бъдат номинирани, ще спечелят вота в районите си, но Иван Портних даде знаци, че няма да бъдат номинирани за кандидат-кметове на ГЕРБ.

ГЕРБ обаче трябва да разчита на подкрепа от бизнес листи, за да формира мнозинство в Общинския съвет, тъй като рамото от политическите партньори от СДС и ДПС може да не стигне.

Според източници от политическите среди ГЕРБ ще успее да направи мнозинство в Съвета с общинските съветници, които са в листите на Светлан Златев и бизнесмена Ангел Дерменджиев.

Ако ГЕРБ спечели вота за кмет на голяма община, петте районни кметства и формира мнозинство в Общинския съвет, Варна ще продължи да бъде бастион на партията.

bgsniper.com 

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!