Кръстовден е!

Православната църква отбелязва на 14 септември Въздвижение на Светия кръст Господен. С Кръстовден, наричан още Гроздоберник, се отбелязва началото на есента.

Хиляди вярващи се събраха тази нощ в местността Кръстова гора в Родопите. Под открито небе, с молитви за здраве, те посрещнаха големия християнски празник.

Пловдивският митрополит Николай оглави празничните служби и благослови присъстващите с разпятието, в което е вградена частица от Христовия кръст. Точно в полунощ в църквата в Кръстова гора започна и Архиерейска света Литургия. Въздвижение на светия кръст е един от най-големите християнски празници.

Според народните вярвания слънцето „тръгва назад“ към зимата. В нощта срещу празника лечебната сила на Кръстова гора е особено силна.

Празникът е установен във връзка със знаменателни събития в историята на Христовата църква: чудодейното явяване на Светия кръст на император Константин Велики, намирането на Светия кръст на Голгота от майката на Константин Велики царица Елена, посетила светите места в Палестина и връщането на животворящия Кръст от персийски плен през XVII век.

Имен ден празнуват Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!