Близо 300 души ще участват в 11-ия спектакъл „Българската армия – от Аспарух до наши дни“

Близо  300 души ще участват в 11-ото издание на културно-историческия спектакъл „Българската армия – от Аспарух до наши дни“, който ще се състои на 10 септември в кметство Тополи край Варна. Това съобщи пред журналисти днес Анатоли Атанасов от Управителния съвет на Сдружението за възстановяване на българската слава „БРАН“.

Спектакълът е под патронажа на президента Румен Радев, който се очаква да присъства на събитието.  Инициативата ще започне с гайдарски изпълнения, вдигане на знамената и представяне на „Седемте удара на барабана“. Ще бъдат показани седемте големи победи на българската армия – при Шипка, Сливница, Лозенград, Средногорец, атаката срещу „Хамидие“, при Булаир и Одрин. След официалната част ще има шествие с участието на представителния  духов оркестър на Военноморските сили, военнослужещи, патриотични сдружения за исторически възстановки, както и рокерския клуб „Хан Крум“, каза още Анатоли Атанасов.

За първи път в  България ще има възстановка на Сръбско-българската война, подчерта за Радио Варна кметът на с. Тополи Бранимир Георгиев. 

Събитието започва в 9 часа сутринта, където ще се изявят гайдарските школи и духовият оркестър. Шествието ще тръгне около 10 часа към Стадиона в с. Тополи, а възстановките започват в 11 часа, съобщи Георгиев. 

Сдруженията „Бага-тур“-Стара Загора и „Хайдути“, Клубът за военно-исторически реконструкции „Братя по оръжие“, групи от Варна, София и Русе, са част от участниците във възстановките тази година. Те ще са качени на коне, облечени с военни униформи. В спектакъла ще се включат още запасни офицери и сержанти, родолюбиви организации, читалищни формации, граждани и гости. 

На място може да се опита войнишки боб, каза кметът на Тополи Бранимир Георгиев:

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!