Условна за варненски тарикат, пробвал да изкара книжка с фалшива диплома

Наказание за 25-годишен, ползвал неистинска диплома за средно образование, разпореди Районният съд във Варна.

През месец ноември миналата година подсъдимият 25-годишен младеж се явил на гише пред служител на сектор “Пътна полиция” при ОД на МВР – Варна и подал заявление с искане за издаване на шофьорска книжка. Към него той представил копие от свидетелство за завършено средно образование, заверено с подпис, дата на подаване и собственоръчно изписване „вярно с оригинала“.

Дипломата била с посочен издател – СОУ „Димчо Дебелянов“ във Варна. Извършената регулярна проверка в документацията и регистрите на училището установява, че диплома с такъв номер не е издавана и не съществува в регистрите, като подсъдимият изобщо не се е обучавал във въпросното учебното заведение.

В съдебна зала 25-год. младеж, който е с чисто съдебно минало, призна че съзнателно се е ползвал от неистинския официален документ, но от него за самото му съставяне не може да се търси наказателна отговорност. По силата на постигнато споразумение,  Варненският районен съд му наложи наказание от 4 месеца лишаване от свобода, чието изпълнение се отлага с изпитателен срок от 3 години. Съдебният акт е окончателен.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!