Портних обвини ВиК, държавата и „Промяната“ за разкопаната от месеци Варна

Държавата и ВиК са виновни за разкопаната морска столица. Благодарете и на „Промяната“. Това заяви кметът на Варна Иван Портних, който даде брифинг пред медии по повод ремонтите в града. Заради извънредна подмяна на подземни комуникации, липса на работна ръка и немърливост на някои изпълнители се бави работата по кварталните ремонти, стана ясно още от думите на градоначалника.

Портних призна, че на места в междублоковите пространства има забавяне при реализирането на ремонтните дейности. Той изрази увереност, че съвсем скоро този въпрос ще бъде решен и ще се влезе в график. По думите му би следвало започнатите вече обекти да бъдат завършени до края на месеца. Посочи обаче, че след това ще бъдат започнати нови. Това означава, че работата в кварталите продължава. Съвсем скоро трябвало да завършат и ремонтите в центъра.

„Проблемът с работната ръка е факт. Когато районните администрации и контролните органи установят незадоволително качество биват сменяни и изпълнителите. На всеки един обект като започнат да работят и като започнат да излизат отдолу едни кабели или тръби, които ги няма никъде в кадастъра и се получава едно забавяне. Трябва да се промени проекта, да се подменят комуникациите. На хората им изглежда, че никой не работи, ама много често не е защото никой не работи. Това дразни всички и най – много мен, но изчистването на подобни въпроси отнема време. Сигурно има и лоши примери поради немърливост и лоша организация. Опитваме се да влезем в ритъм. Не можем да не подменим подземните комуникации. Най – лесно е да минем с асфалта отгоре, но това не е правилното дългогодишно решение. Работим с финансирания по проекти, правени преди 2-3 години.“, обясни кметът, цитиран от Moreto.net.

Проектите, които се реализират в междублоковите пространства, са от преди две години. Изпълнението им е подсигурено с финансови инструменти в бюджета на общината. Заради лошо държавно управление изпълнението им закъсня. Отражение е дало и намирането на средства за индексиране на договорите, стана ясно от думите на кмета.

„След междублоковите пространства трябва да се направи следващ етап. В същите тези пространства ще се облагородят градинки, озеленяване, декоративна растителност. Ще се направят всички тези малки неща, с които проектът става завършен и изглежда добре. Това ще е целта на следващия ни бюджет.“. каза Портних.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!