Българка в Москва: Хората са объркани, но повечето вече не одобряват Пригожин

„Засега сме спокойни. Вчера беше доста спокойно. Ние с моя съпруг излязохме. Видяхме, че хората по улиците са спокойни. Въпреки, че вчера имаше няколко сигнали за бомби в молове и музеи, като цяло нямаше паника или истерия.“

Това разказа в ефира на Euronews Bulgaria за вчерашния, напрегнат за Русия, ден Десислава Кожухарова – българка, която живее в Москва.

Постоянно получавахме информация първо относно придвижването на Пригожин и ЧВК „Вагнер“. Също така получавахме информация относно мерките, които са предприели властите, за да овладеят тази криза и мерките спрямо гражданите.

Българката каза, че властите в Москва са обявили утрешния ден за почивен, за да могат гражданите да се опазят от евентуална нова ескалация.

„Следим какво се случва в Украйна. Както аз така и моят съпруг. Естествено се надяваме, че няма да се стигне до последваща ескалация. В столицата животът е много спокоен. Това, което се шегуваме с мои приятели е, че, ако човек живее в информационен балон, може да си мисли, че не става нищо. Тук е като един паралелен свят. Има Телеграм канали и телевизия, но като цяло животът тук на място е спокоен“, разказа Кожухарова.

Пригожин до вчера беше гледан като герой, както и ЧВК „Вагнер“ бяха гледани като герои на Русия. Много хора, когато в петък излезе този запис в официалния Телеграм канал, отказаха да вярват, че това е истина. Много хора, съдейки по коментарите в социалните мрежи, си мислеха, че това е фейк. Но предвид, че още в петък вечер администрацията на Путин реагира бързо и на Пригожин беше повдигнато обвинение, всякакви съмнения за фейк нещата отпаднаха.

„Реакциите и нагласите сега към Пригожин са много смесени. Повечето хора обърнаха своите нагласи от позитивни към негативни. Това, което много официални медийни канали поне в Телеграм призовават е неприязънта към Пригожин да не се разпространява към войниците от „Вагнер“ и руската армия. В момента хората се опитват да си изяснят каква беше целта на всичко това. Предполагам, че в момента, в който това се изясни, може би обществото ще се успокои. Дали руснаците биха простили – не бих казала, но само времето ще покаже как всъщност трайно ще се изменят нещата“, отбеляза българката, живееща в Москва.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!