Футболни агитки се включиха в протеста на „Възраждане“ срещу прожекцията на филма „Близо“

Над 100 души се включиха в протеста, организиран от ПП „Възраждане“ пред сградата на Фестивалния и конгресен център, срещу прожекцията на филма „Близо“. Лентата третира темата за приятелските взаимоотношения между две 13-годишни момчета, едното, от които се самоубива. Представители на партията дойдоха с плакати с лозунги: „Долу ръцете от нашите деца“, „Ние сме за защита на християнското семейство“. Предварително стана ясно, че прожекцията е отменена, поради непродадени билети, но протестът се проведе. Имаше голямо струпване на полицейски сили пред ФК и на входа на Морската градина, но на финала на акцията се стигна и до сблъсъци след появата на представители на футболни агитки. Те замерваха с пластмасови бутилки вратата на комплекса и скандираха нецензурни думи.

Искаме да защитим децата си. Съхранили сме се като народ, благодарение на ценностите ни и вярата, не трябва да приемаме чужди култури, в които се проповядва изкривено морално поведение, категоричен е Юлиян Губатов от „Възраждане“. 

Един филм показва как едно 13-годишно дете се самоубива, защото някой не е отговорил на чувствата му.  Тук имаме склоняване към самоубийство, което е най-сериозният проблем на филма, каза съпартиецът му Георги Георгиев. Той е на мнение, че идеята развита във филма е лош пример за подрастващите.

Филмът „Близо“ е носител на голямата награда на журито на фестивала в Кан за 2022, има номинация за „Оскар“ за най-добър чуждестранен филм. Номиниран е за наградата на публиката LUX 2023, която се присъжда от Европейския парламент. У нас досега е излъчван предимно по фестивали.

Припомняме, по-рано този месец отново протест на „Възраждане“ спря прожекцията на филма  и в София. 

източник: БНР

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!