Варненец с тротинетка в Морската градина предизвика яростен дебат

Варненец пусна кадри от алея в Морската градина, заснети докато се движи с електрическа тротинетка. Той направи доста остър коментар към видяното, защото според него хората, които се разхождат в парка са крайно недисциплинирани и се движат масово по тази част от алеята, която е за велосипеди и (по негово мнение) електрически тротинетки.

„Какво трябва да се случи за да могат велоалеите да се използват нормално и спокойно от хората, за които са предназначени???

Когато велосипеди и тротинетки се движат по улиците – пречат на автомобилите.

Когато велосипеди и тротинетки се движат по тротоарите – пречат на пешеходците.

Когато велосипеди и тротинетки се движат по велоалеите, които са единственото място, предназначено специално за тях, пак ли преча?!

Трябва ли да се стига до инциденти, агресия, нерви, заплахи и т.н. за да почнат и пешеходците да спазват знаци и маркировка?!“, пише Ростислав Сербезов в групата „Варна“ във Фейсбук.

Думите и видеото предизвикаха голяма полемика сред варненци. Някои подкрепят твърдо мнението му и обвиняват разхождащите се в парка в пълна липса на дисциплина. Други обаче са на мнение, Морската градина е преди всичко за пешеходци, а не за прелитащи с висока скорост велосипеди и тротинетки. Най-спорния момент във видеото е преминаването на снимащия между две семейства, едното от които с бебешка количка.

Водачът с тротинетката подава звукови сигнали, което според някои е много грубо, особено за бебето. Ето част от мненията, изразени под формата на коментари, които се отнасят далеч не само за алеите в Морската:

Основа на проблема в Морската градина идва от ремонта, който направи фирма „Хидрострой“ по поръчка на Община Варна преди 4 години. Тогава на алеята между ИУ и „Акациите“ се появи маркировка, която я раздели на две – за пешеходци и за велосипедисти. Заедно с това обаче по други алеи се появиха знаци, че са забранени за велосипеди – нещо абсурдно като идея, защото предварително е ясно, че това ограничение няма да се спазва.

След доста критики към общината, забраната за велосипеди – респективно тротинетки в парка отпадна. Така алеите си останаха за споделено придвижване на пешеходци и двуколесни средства, но маркировката си остана. Именно по тази причина забързаните ездачи на велосипеди и тротинетки заявяват претенции си. Към тях обаче също може да има такива, най-вече по отношение на скоростта, с която карат. Решението всъщност е само едно – толерантност и съобразяване, защото все пак алеите в парка за са всички.

източник: Петел.бг

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!