Официално одобриха концепцията за нова сграда на МГ във Варна

Концепцията за архитектурно решение за нова сграда на МГ във Варна е одобрена на 20 юни от комисия в състав зам.-кметa Христо Иванов, директорa на МГ Елеонора Павлова и началникa на общинската дирекция АГУП Десислава Борисова. Това става ясно от обявените пазарни консултации по темата от Община Варна.

Идейният проект бе представен пред медии и общественост в средата на месец май тази година. Той е дело на австрийско архитектурно студио и е резултат от възложение на фондация „МГ д – р Петър Берон – Варна“. Стойността му е малко над 19 500 лева. След презентирането идейният проект бе дарен на Община Варна. Според документите към обявлението за пазарна консултация това се е случило официално на 26 май.

Следващата стъпка е да се направи техническо проектиране за учебната база, което да стъпи върху въпросната концепция за сграда, а по – натам и да се обяви процедура за избор на изпълнител. Това каза през май кметът Иван Портних. Той не се ангажира със срок, в който би могло да се реализира строителство. Допълни, че междувременно ще се търсят варианти за финансиране.

Според настоящите разчети сумата, необходима за реализирането на разработения идеен проект, е около 60 млн. лева. Става дума за осъществяването на 30 хил. кв. м. РЗП.

Идеята е в отредения терен за строителство с площ 22 дка, който се намира между „Андрей Сахаров“ и ул. „Магнолия“, да бъде реализирана отворена паркова среда, в която да има разположени няколко сгради за учебна цел.

Според идейната концепция, представена от ръководителя на архитектурното студио Роджър Рийвер, ще има няколко сгради в зелена зона. Върху единия от плоските покриви ще има игрище. Между зданията ще има усещане за малки улички. В парковата част ще има различни зони за спорт, които могат да се използват и от живущите в района. Предвидени са затворени класни стаи, но и много открити пространства за учене в общите части. Големите прозорци ще създават усещане за още по-голяма близост до природата. Всички сгради ще бъдат свързани с приземно ниво. Ще има зона за хранене.

В кампуса ще се обучават около 1400 ученици и ще работи екип от 120 души, каза директорът на математическата гимназия Елеонора Павлова.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!