4% от хората спират да пушат от любов

Желанието на половинка-непушач или близки, които не понасят тютюневия дим се оказват ключов фактор за раздялата с вредния навик при част от пушачите. 4% от хората спират да пушат заради партньора си или заради семейството си, показват данни от проучване за причините за отказване. Изследването беше представено по време на E-cigarette Summit – най-голямото събитие по темата, което традиционно събра на във Вашингтон учени, изследователи и работещи в сферата на общественото здраве.

Над 70% от хората отговарят, че спират цигарите, за да защитят здравето си. Около 40% са притеснени за настоящото си здравословно състояние, а над 30% се тревожат за проблеми, които могат да бъдат предизвикани от пушенето в бъдеще време. Около 3% пък казват „Не“ на цигарите, защото получават такъв съвет от лекар“, каза британският експерт по обществено здраве Клайв Бейтс. Разходът за цигари може да откаже едва 3% от пушачите, а забраните за пушене още по-малко – 1%.

Източник: E-cigarette Summit

Виждаме, че в голямата си част хората искат да откажат цигарите, за да избегнат вредата от тях“, коментира Бейтс, който е участвал и в разработването на правителствени планове за борба с пушенето във Великобритания. Страната е пионер в подкрепата на бездимните алтернативи чрез държавни регулации, намалявайки драстично процента на пушачите в последното десетилетие от 19% до 13% през 2022 г. В основата на успеха на Острова е замяната на цигарите с електронни цигари за хората, които не могат да преодолеят никотиновия глад.

Предизвикателството е не да елиминираме приема на никотин, а смъртността и болестите, които са свързани с цигарите. Елиминирането на вредата от горенето на тютюна трябва да е крайната цел и бездимните алтернативи са пътят към това“, коментира Бейтс.

Учените: Здравните системи трябва да подкрепят алтернативите с намалена вреда

Здравната система е ключов канал за предоставяне на лечение на зависимости и справяне с тютюнопушенето. Съветваме спиране, но не свързваме надеждно пушачите с ефективно лечение“, каза по време на форума проф. Нански Риготи, директор на Харвард Медикъл Скул и специалист от Центъра по терапия срещу тютюнопушенето в Мазачузетс Дженеръл Хоспитал.

Според проф. Риготи на лечението на тютюнопушенето трябва да се даде висок приоритет и да се третира като хронично заболяване, което изисква постоянни грижи. Лекарите рядко споменават „намаляване на вредата от тютюнопушенето“ като опция и рядко се споменава изрично, че употребата на тютюн чрез горене (a не никотинът) е основният двигател на вредата. Медиците пропускат и да сравняват вредата от цигарите и бездимните алтернативи пред пациентите си, което ги лишава от информиран избор.

Две проучвания в САЩ от последните години показват, че 70% от лекарите някога са били питани за електронни цигари от пациенти, но само 22% от запитаните са препоръчвали алтернативите като начин за заместване на цигарите и спирането им. „По-вероятно е лекарите да ги препоръчат на по-възрастни заклети пушачи с множество опити за отказване в сравнение с по-млади леки пушачи без предишни опити за отказване“, сочи още изследването.

„Пациентите, които искат да спрат да пушат, трябва да имат достъп до избор на продукти, които включват бездимни алтернативи, лицензирани лекарства и програми за поведенческа подкрепа“, пише в насоките от медицински организации и държавни агенции в Англия и Нова Зеландия. Според тях клиницистите трябва да предоставят ясна, последователна и актуална информация на заинтересовани пациенти и да ги съветват как да ги използват.

Препоръчваме на правителствата, медицинските професионални групи и здравните власти да възприемат този подход и да обръщат по-голямо внимание на научните доказателства и потенциала на бездимните алтернативи да увеличат спирането на тютюнопушенето“, каза още проф. Нанси Риготи от името на екип учени, изследвали темата.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!