Търсят нови търговски пътища по море заради войната в Украйна

Търсят се нови алтернативни търговски маршрути по море заради войната в Украйна. Нараства значението на т.нар. „Среден коридор“ и на Транскаспийския маршрут. Това каза Габриела Митова, експерт в Министерството на транспорта. Тя взе участие  като представител на националния координатор в първата в страната работна среща на тема „Предизвикателства и потенциал на българските пристанища“ във връзка с изработването на т. нар. общ дневен ред за Черно море, която се състоя във Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“ във Варна. 

„Във връзка с войната в Украйна и увеличените разходи за преминаване през Босфора се подчерта необходимостта от алтернативни търговски пътища и логистични центрове при високото напрежение и ограничения достъп до ключови пристанища и корабни пътища. Вече има спешна нужда от нови транспортни маршрути и инфраструктури, които могат да осигурят надеждна и ефективна свързаност между Западните Балкани, Централна Европа, Черноморския регион и Азия“, подчерта още Митова.

Тя допълни, че в настоящата геополитическа обстановка нараства значението на възможностите, които се откриват за развитието на региона по отношение на превозите в Черно море.

„Включването на пристанищата във Варна и Бургас в Средния коридор може да има решаващо значение за покриването на нуждите на региона чрез предоставянето на стратегическа и жизнеспособна алтернативна и разнообразието на маршрутите, както и смекчаването на рисковете, свързани с политическата нестабилност в региона. Пристанищата би трябвало да се допълнят с инфраструктура, като нови силози, чрез евросредства, за да може при необходимост да се превозва по-голямо количество зърно, обясни още Габриела Митова. 

По думите й Европейската комисия все още не е отпуснала средства. Тя припомни също, че още е в сила забраната за внос на зърно от Украйна.

Габриела Митова съобщи, че в работната група участват всички черноморски държави и през тази година се работи по проекти, свързани с пристанищата, рибарството и аквакултурите, чистотата на Черно море и туризма.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!