Правят полигони във Варна за практическо обучение на децата по пътна безопасност

Предстои обучение и създаване на полигони за изграждане на навици за безопасно шофиране при децата. Това съобщи за Радио Варна Димитър Лазаров-Джако от варненския мотоклуб „Диви деца“. Целта на обученията е младото поколение да спазва правилата за движение по пътищата и от малки да се научат как да се държат като участници в движението. 

Практичното обучение с наличието на кръстовища, полигони и светофари, където на практика, а не само на теория, ще се изучават основните правила, ще се провежда в училищата. Първоначално полигоните ще бъдат мобилни, а децата ще се обучават по график. Ще бъдат поставяни и чертани необходимите знаци. „След това планираме да се създаде един постоянен полигон“, каза още Лазаров.

Той допълни, че има подкрепата на район „Младост“. „Виждам, че имаме пълна подкрепа и от Общинската и Областната комисията по безопасност на движението“, допълни той.

Идеята е полигонът да е с демонстрации на пешеходни пътеки, светофарни уредби, движение на колелета и с участието на мотоциклетисти.

Плановете са да се въведе масово във варненските училища. Обученията ще бъдат за деца от 10 до 14-16-годишна възраст.

Всеки е участник в движението – и пешеходците, и велосипедистите, и мотористите, и шофьорите, припомни Лазаров. На полигоните децата ще имат възможност да се включат в това движение, а не само да се научат как да пресичат на светофар или на пешеходна пътека, до което се свеждат към този момент обученията в училище по безопасност на движението.

В обученията ще се включват и инструктори от шофьорски школи, полицаи от КАТ и други структури, пряко ангажирани с безопасността на движението.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!