Продължават проблемите с фекалната тръба във Варненското езеро

Продължават проблемите с тръбата по дъното на Варненското езеро. Няма регистрирани оферти за ремонта ѝ – това показва справка днес в електронния регистър на обществените поръчки. Срокът за подаването им изтече в петък, 2 юни. Това показа на БНТ.

По-рано в Община Варна бяха проведени пазарни консултации и те приключиха с подаването на едно предложение от варненско дружество с едноличен собственик – италианец. Оказа се, че фирмата не развива дейност от 2019 година и тогава беше обявена изтеклата в петък поръчка. Тръбопроводът минава по дъното на езерото, като отвежда фекалните води от кварталите Аспарухово, Боровец и Галата.

Преди три години авария, която предизвика сериозен разлив и замърсяване, разкри, че вместо да бъде под дъното, тръбата е положена върху него, въпреки че проектът и финансирането са предвиждали тя да бъде вкопана. Това е основната причина да се забави сериозният инфраструктурен проект за удълбочаване на двата плавателни канала на пристанищния комплекс във Варна, което ще позволи да бъдат приемани по-големи товарни кораби.

Проектът е на стойност над 19 милиона лева и е застрашен от провал, тъй като дълбачките не могат да работят, преди тръбата да бъде вкопана на необходимата дълбочина. В сряда тази седмица кметът на Варна Иван Портних е извикан на разпит в Окръжната прокуратура заради спукания тръбопровод.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!