Бакшишът: задължение или просто добра етика?

CNN Travel проведе проучване, за да разбере какви са практиките в популярни дестинации по света

Дженифър и Райън Бърдит от Аугуста, Джорджия, има много притеснения около първото си пътуване извън страната в края на миналата година. Но след като пристигат на дестинацията, за която пътуват, се оказва, че не са помислили за нещо, с което се сблъскват всеки ден – бакшишът.

Когато пристигнахме, осъзнахме, че не сме подготвени. В Съединените щати „даването на бакшиши е много обичайно. Бих казал очаквано. Докато в Европа и Азия е по-различно“, разказва младата двойка пред CNN Travel.

Дори опитни пътешественици намират различията в поведението по света за объркващи. CNN Travel разговаря с експерти по етикета и няколко любители на пътуванията, за да разбере какво обикновено се очаква в популярните дестинации по света.

Азия и Австралия

Том Марчант, собственик и съосновател на компанията за луксозни пътувания Black Tomato, каза че „всяка държава и култура има свой собствен възглед за бакшишите и въпреки че разликите може да са фини, това може да бъде деликатен въпрос”.

В Азия първо трябва да прецените дали изобщо трябва да давате бакшиш.

В страни като Япония и Южна Корея даването на бакшиши не е приемливо и трябва да се въздържаме от оставяне на допълнителни възнаграждения, където и да отидем“, каза експертът по етикет Мариан Паркър. „Даването на бакшиши не е част от тяхната култура и се възприема като доста грубо.“

Междувременно „в Китай липсата на култура на даване на бакшиши е ясна от процеса и чекът често се представя на вечерящите в началото на храненето, преди ястията дори да бъдат изнесени“, каза Марчант, експерти по етика.

Бакшишът не е част и от тайванската култура. Местните рядко дават бакшиш въпреки че това става все по-често срещано поведение.

По същия начин даването на бакшиши не е обичайно в Австралия, каза Марчант. В Нова Зеландия това е „изцяло дискреционно“, въпреки че 10% бакшиш за отлично обслужване е станал обичай в ресторантите.

Не приемайте обаче, че всички страни в Азиатско-тихоокеанския регион са зони без бакшиши, каза Паркър. Даването на бакшиши е нещо съвсем нормално в Индия, например.

Европа

„Мисля, че „хаос“ е най-добрата дума, която описва състоянието на даването на бакшиши в Европа към момента“, казват експерти по етика.

Причините за това са няколко. Сред тях е навлизането на американската култура, която превзема света. Все повече американци пътуват по света и налагат своите разбирания.

Даването на бакшиши не е обичайно в Испания и рядко се практикува от местните“, каза Маршан. Той препоръчва бакшиш от 2 до 3 евро в неформални ресторанти и барове и 5% до 10% от общата сметка в по-престижни места.

Културата на оставяне на бакшиши е сравнително малко разпространена и в Сицилия в сравнение със САЩ. В Рим той не се очаква, не се търси. Но ако оставиш бакшиш, се приема много добре.

В Обединеното кралство е обичайно да давате бакшиш или да плащате такса на места с обслужване на маса, но ако заведението, в което е на самообслужване, не сте задължени да оставяте бакшиш.

Във Франция бакшишите не са задължителни, но е „приятна изненада, ако оставим бакшиш“, каза Паркър.

„В скандинавските страни бакшишът не е задължителен. Въпреки това, даването на бакшиши е обичайно и се оценява високо от гидове, шофьори и сървъри в ресторантите,” каза Марчант.

Северна Америка

Посетителите на Съединените щати може да изпитат известен културен шок.

„Културата на бакшишите в Америка е почти уникална по някакъв начин“, каза Лейтън. „Определено сме в единия край на спектъра.“

Британският вестник The Independent има интересен поглед върху бакшишите в Съединените щати. „Почти всичко, което се движи в сферата на пътуването в САЩ“ е за бакшиш. Някои от предложените минимуми: 15% за таксиметрови шофьори; поне $1 на чанта за пиколо; 18% за ресторантьорско обслужване; $1 на питие в бара.

Канада и Мексико обаче попадат някъде между Европа и Съединените щати по отношение на културата на бакшиши, оставяйки 15% допълнително възнаграждение за добро обслужване в ресторантите, например.

Други дестинации

„Ако пътувате до Африка, обичаите за даване на бакшиши ще варират според опита и дестинацията, така че очаквайте да промените практиката си за даване на бакшиши, независимо дали сте на сафари или сте в градски имот в голям град“, каза Марчант.

„Когато сте на сафари или обиколка с индивидуален гид, оставянето на бакшиш е показ на признателност“, споделя той.

Чили и Панама, и двете в Латинска Америка, дават още един пример за това как две страни в един и същ широк регион могат да имат различни култури на бакшиши. В Чили към сметката обикновено се добавя такса за обслужване от 10%. В Панама таксата за ресторантьорско обслужване обикновено не се добавя, а 10% е обичайната сума на бакшиша.

economic.bg

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!