Това са най-опасните плодове на пазара – вредни са дори в малки количества

Последните данни, получени от организацията PAN Europe (Pesticide Action Network), показват, че плодовете съдържат най-опасните пестициди!

Този плодове ги има на почти всеки щанд в България , обичаме да ги ядем, а резултатите показват, че дори минималната консумация  е вредна за здравето.

Въз основа на официални данни докладът показва, че голяма част от европейските круши (49 процента), грозде (44 процента), ябълки (34 процента), сливи (29 процента) и малини (25 процента) са третирани с много опасни пестициди, и след това и пуснати на пазара, въпреки че е известно, че влияят върху развитието на множество здравословни проблеми.

От организацията предупреждават, че много малки дози са вредни за здравето и посочват, че сред най-замърсените са били португалските, белгийските и холандските круши. Същото е положението и с ябълките – най-замърсени са холандските, следвани от гръцките и португалските.

„Щателното измиване трябва да отстрани остатъците от пестициди по повърхността на продукцията (фунгициди, използвани за предотвратяване на гниене по време на съхранение и транспорт). Много съвременни пестициди обаче са това, което се нарича „системно“, което означава, че се абсорбират в растението и се разпределят във всичките му тъкани. Ето защо остатъците от пестициди често се намират в тялото на самия продукт, така че измиването на повърхността няма да ги отстрани“, каза навремето Ник Мол от британския клон на организацията PAN.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!