1,7 милиона души на митинг в подкрепа на Ердоган в Истанбул (видео)

Около 1,7 милиона души са участвали в основния и най-масов митинг на действащия турски президент Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул преди президентските избори, насрочени за 14 май, пише ТАСС, предаде БТА.

„Според официалните данни, които получих, около 1,7 милиона души участват в митинга. Ако жителите на Истанбул кажат „да“ на изборите, въпросът за избора на президент може да се счита за решен“, е заявил Ердоган.

Митингът в подкрепа на лидера на страната, организиран от ръководената от него управляваща „Партия на справедливостта и развитието“, се е провл в Националния парк, който се намира на територията на бившето международно летище „Ататюрк“. Там са били взети засилени мерки за сигурност, като всеки, който е пътувал за митинга, е бил проверен от полицейски служители. Влаковете на метрото, пътуващи към мястото на акцията, са били препълнени от обяд, както и пероните на гарите, където привържениците на Ердоган са скандирали лозунги в негова подкрепа, съобщава кореспондент на медията.

На 6 май кандидатът за президент на турската опозиция Кемал Кълъчдароглу  е провел митинг в Истанбул, в азиатската част на града и също е бил многоброен, но броят на участниците не е бил назован.

В изборите на 14 май според турската ЦИК ще могат да участват 64 милиона граждани на републиката. Общо 191 884 урни ще бъдат монтирани в Турция и извън нея. В президентските избори участват четирима кандидата, Ердоган и Киличдароглу се смятат за основни претенденти за най-високия държавен пост. В парламентарните избори участват общо 26 партии.

За да спечелите на първия тур на президентските избори, трябва да получите поне 50% от гласовете плюс един. Много експерти смятат подобен изход за малко вероятен. В този случай вторият тур ще се проведе на 28 май. Кандидатът с най-много гласове ще бъде обявен за победител.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!