Шофьорка уби две приятелки на път за Банско, отива на съд

Окръжна прокуратура – Благоевград предаде на съд обвиняема за пътнотранспортно произшествие, отнело живота на две жени.

Прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу 26-годишната И.А. и се очаква насрочване на делото.

Тежкият пътен инцидент стана на 3 ноември 2020 г. И.А. управлявала лекия си автомобил „Форд“, по пътя от гр. Гоце Делчев за гр. Банско. Заедно с нея пътували А.А., З.Т. и С.Т.

Поради дъждовно време пътното платно било мокро, с хлъзгав асфалт.

В участъка от пътя с ляв завой обвиняемата навлязла със скорост 83,7 км/ч., въпреки поставените знаци за забрана за движение със скорост по-висока от означената – 70 км/ч, както и знак за опасен завой. Поради кратката загуба на контрол И.А. задържала волана в позицията на първоначално зададената траектория, което насочило колата й към насрещната лента за движение.

Обвиняемата предприела действия по спиране автомобила, като задействала спирачната уредба. Междувременно колата й се отклонила наляво. Последвал удар с движещия се в насрещното платно лек автомобил „Мерцедес“, а след това и в изградената върху банкета подпорна бетонна стена.

Свидетели на инцидента подали сигнал на телефон за спешни случаи 112. Пристигналите на място екипи на спешна медицинска помощ констатирали смъртта на А.А. и С.Т. Обвиняемата И.А. и З.Т. били транспортирани в болница.

Вещите лица, изготвили автотехническата експертиза, сочат, че причината за настъпване на ПТП е шофиране на автомобила от страна на обвиняемата с превишена скорост в участъка на завой по мокра асфалтова настилка. Тя не е намалила скоростта на движение, загубила е контрол върху управлението на автомобила, който е навлязъл в лентата за насрещно движение.

Инцидентът станал в пътен участък с опасни завои, характеризиращ се с концентрация на пътнотранспортни произшествия, за което имало поставени пътни знаци.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!