Показаха мястото на опита за атентат срещу Иван Гешев

За първи път разследващите показаха мястото на опита за покушение на главния прокурор Иван Гешев във вилната зона Ярема. На мястото на инцидента пристигна говорителят на Националната следствена служба (НСлС) Мариан Маринов, който представи последните развития по разследването.

Вчера около 11:45 ч. бомба избухна пред кортежа на Иван Гешев, в който пътувал и самият той, заедно със семейството си. Според директора на Национална следствена служба и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов взривът е извършен с цел убийство.

Образувано е досъдебно производство за тероризъм, обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева от мястото на експлозията.

Щателно е претърсен целият район около взрива, както на асфалтовото покритие, както и на банкета. Обследвана е почвата, дървесната растителност, претърсено е за следи, веществени доказателства и други улики, обясни говорителят на следствието Мариан Маринов.

Работата на терен приключва, а оттук насетне ще се работи със службите за сигурност, МВР и партньорски служби, посочи още той.

Той не се ангажира с това какви са щетите по автомобила. По думите му е извършен оглед, но не пожела да коментира дали и какви са щетите.

Маринов обясни, че казаното вчера е по предварителна преценка, а след направената експертиза, ще се установи какви са точно използваните вещества, количеството и други характеристики. Според него казаното за 3 кг тротил при експлозията е по предварителна оценка.

„Разследването ще е обективно, всички възможни версии ще се разследват“, заяви Маринов по повод думите на ген. Атанасов, който допусна хипотезата за инсценировка.

„На този етап не мога да кажа, че има заподозрени“, заяви Маринов по повод обявеното от вътрешния министър Иван Демерджиев, че вече има заподозрян.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева допълни, че вероятно партньорски служби ще подпомогнат на разследването, с експерти от чужбина.

Маринов изрази мнение, че мястото на взрива, където има завой, е неслучайно подбрано, защото там шофьорите забавят скоростта. „Това е моя преценка. Всеки водач преценява с каква скорост да мине през този завой“, допълни още Маринов.

Открита са метални, пластмасови, дървени частици. Всичко, което предполага наличието на следи е иззето и ще се изследва, открити са и части от сачми. По дърветата също има следи от експлозията.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!