Доброволци чистят от боклуци брега под Аспаруховия мост

Поредна акция по почистване организират доброволците от „Чиста Варна“. Този път ще събиран боклуци от брега под Аспаруховия мост.

Тази неделя, 30 април, сборният пункт е рибарско селище „Малка Чайка“, а началният час по традиция е 11.00 часа, съобщават организаторите и приканват всеки желаещ да се включи в разчистването.

Това е сто и третият път, в който групата ентусиасти се събира, за да направи едно място в града по-чисто и приветливо съвсем безвъзмездно.

Инициативата „Чиста Варна“ вече повече от 3 години обединява доброволци, които искат да покажат на околните, че чистотата е в нашите ръце и всичко зависи най-вече от нас.

От края на 2019 година насам поддръжниците на начинанието са провели близо 100 почиствания на различни места в морската столица и край нея. Кой всъщност стои зад инициативата и как започва всичко, разказа за Moreto.net Стефан Крачунов. Той е един от първите поддръжници на идеята.

Всичко започва на 8 декември 2019 година. Тогава е първият „Час на чистотата“, както доброволците наричат всяко мероприятие по събиране на боклук.

В началото „Чиста Варна“ започва с около десетина доброволци. Сега всяко почистване, което обикновено се състои всяка неделя, се включват не по- малко от 20 души. Броят им понякога достига 60 – 80. Обикновено мероприятията се обявяват във фейсбук групата„Чиста Варна“, която вече има над 2000 поддръжници.

В акциите участват хора от най-различни националности, на всякаква възраст. Част от групата във времето са били руснаци, украинци, англичани, французи, германци.

Инициаторите сами си осигуряват материали като чували, ръкавици и други необходими пособия. Общината съдейства като извозва събраните отпадъци.

Районът около Аладжа манастир е едно от най-мръсните места, които са чистили нееднократно във времето от групата. Впечатление прави обаче, че всеки следващ път отпадъците са все по-малко. Отпадъци в огромни количества винаги има на Топлата вода край плажа. Често отрядът се събира и в Морската градина.

Всеки, който желае, може да се включи в поредния „Час на чистотата“. Трябва да носи със себе си само доброто си настроение. След края на мероприятието винаги има обща снимка на доброволците, а след това и почерпка с чай и сладки.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!