По 1000 лв. бонус за военни, които помагат при бедствия и аварии в страната

Военнослужещи и цивилни служители към Българската армия и Министерството на отбраната ще получават по 1000 лв. бонус, ако се включат да помагат при бедствия и аварии в страната.

Това предвижда проект за промяна в наредбата за допълнителните възнаграждения при специфични условия на труд, публикуван за обществено обсъждане.

Предвиденото увеличение е 100%. Досега за тази дейност се даваше бонус от 500 лв. към основното месечно възнаграждение.

Със 100% да се увеличат и допълнителните месечни възнаграждения за военните, които участват в бойната група на НАТО у нас, предвижда още проектът на наредба. В момента те вземат по 300 лв.

Едва 36 лв. пък ще получават военните в авиационния инженерно-технически състав по „Air Poliсing“ в системата за противовъздушна отбрана на НАТО. Досега за тях не бяха предвидени бонуси.

С по 15% ще се увеличат и парите за работа във височинни райони – от 150 лв. на 170 лв., за живот и работа в отдалечени райони – от 30 на 35 лв., за работа в подземни защитени обекти – от 36 лв. на 40 лв. и т.н.

Промените трябва да влязат в сила още от 1 юни, като за целта срокът за обществени консултации е намален на 14 дни. Причината да се бърза е предстоящата ротация в бойната група на НАТО, става ясно от мотивите.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!