Шефът на ВиК каза защо стават авариите с водопровода в „Бриз”

Управителят на ВиК Варна инж. Веселин Русев докладва пред кмета Иван Портних за работата по ремонта на авариралия на 18 април водопровод.

Проектирането му е започнало през 2005 г. от МРРБ, изграден е изцяло от МРРБ и е въведен в експлоатация през 2008 г. по време на управлението на Тройната коалиция.

От МРРБ са провели процедурите по избор на изпълнител, контрол по изпълнението на проекта (английската Мотт МакДоналд), подбора на материалите, обясниха от ВиК.

Тръбата аварира още е периода на гаранция по онова време, а най-голямата авария е през 2012 г.

В авариралия участък вече е подменена 12 метрова част от тръбопровода, като е използвана стомана, а не стъклопласт, както е бил първоначалният вариант на съоръжението.

Екипите ще работят и през почивните дни. Очаква се в понеделник да бъдат направени първите проби и след проверка на годността на водата нормалното водоподаване към абонатите да бъде възстановено. След това ще бъде ремонтирана и улицата.

Мажоритрен собственик на ВиК е държавата

За съжаление, това е втора тръба във Варна, проектирана по време на Тройната коалиция, която създава огромни проблеми, които трябва да решаваме ние.

Първият бе създаден от тръбата във Варненското езеро, която е част от проект на МОСВ от правителството на Сергей Станишев. От МОСВ са избрали и изпълнители, и надзор. Оказа се обаче, че тръбата е била положена на дъното, въпреки изискванията да е под него. И към момента, въпреки многото празни приказки, ситуацията е същата и тръбата си е все там, тъй като държавата не отпуска средства за завършване на ремонта.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!