„Възраждане“, БСП и ПП-ДБ поискаха оставката на кмета Иван Портних

Оставката на кмета Иван Портних бе поискана от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“, „Възраждане“ и БСП. Поводът за това стана голямата ВиК авария в кв. „Бриз“.

На пресконференции днес в морската столица градската организация на левицата и представители на ръководствата на ПП, ДСБ, „Да, България“, както и общинските съветници на ДБ във Варна, обявиха мотивите си за това.

Според градската организация на левицата те са свързани с действията и бездействията на кмета по няколко ключови обекта във Варна – рибарското пристанище в “Карантината”, което може да се проходи по море, недовършената работа с обезопасяването на канализационната тръба по дъното на варненското езеро, бараките на Златни пясъци, които кметът откри преди няколко дни, и за капак- ВиК аварията, която разруши цяла улица, поясни градският лидер Павел Раличков.

“Кметът получава периодични просветления и ние се питаме ходи ли той на работа?”, заяви общинският съветник и зам.-председател на ГС на БСП, Димитър Чутурков. След 9 години той установи, че назначеният от него главен архитект не е реализирал проектите, за които са си стиснали ръцете. Сега откри, че се презастроява града, а от медиите научава, че ще събарят Гъбата, допълни той. Според представителите на БСП, с поисканата оставка на главния архитект Иван Портних се опитва да си изпере имиджа преди изборите. За случващото се в града единствено отговорен е кметът и затова ние искаме неговата оставка, обобщи Димитър Чутурков.
От ПП-ДБ посочват, че основната причина за искането им е градоустройството и инфраструктурата на града, а „капката, с която чашата преляла, е ВиК аварията от вторник. По думите им тя е в резултат на презастрояването на кв. Бриз и вината е 100% на кмета.

Според тях кметът не изпълнявал задължението си в Закона за устройство на територията всяка година да внесе в Общинския съвет доклад за изпълнение на Общия устройствен план (ОУП).

Вчера от „Възраждане“ също поискаха незабавно оставката на кмета Иван Портних.

Общинските съветници на „Възраждане“ заявиха в писмо до медиите, че за период от 10 години вече четвърти път става подобна авария, която би могла да доведе до риск за живота и здравето на хората, на тези които пътуват с автомобилите си или с градския транспорт.

„Очакваме специалистите да проучат района на аварията и да предприемат мерки, за да се предотврати трагедия, защото за варненци най-важното е кой носи вина за този потоп! В продължение на 10 години градът е управляван безобразно. От най-красив град за живеене се превърна в град, в който е опасно да се движиш, за да не се удавиш, да те затрупа насип или да падне таван на подлез на главата ти. За всичко това вина носи кметът на Варна и ние настояваме незабавно да си подаде оставката. Най-голяма вина за авариите има кметът на община Варна, който в продължение на 10 години не се е заинтересувал от това този проблем да бъде отстранен завинаги. Много добре знаем добрите му взаимоотношения с предишното ръководство на ВиК Варна и за нас не е изненада, че такива аварии се повтарят през няколко години. Недопустимо е третият по големина град в страната, морската столица на България, да бъде управлявана по този начин. Ние от „Възраждане“ искаме оставката на кмета на общината, докато не е станало прекалено късно и неговото бездействие не е довело до следващата авария, която би могла да вземе и жертви!“, категорични са общинските съветници от групата на „Възраждане“ в Общински съвет Варна.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!