Назрява скандал в Общинския съвет във Варна, Балабанов реже възможностите на съветниците

Председателят на Общински съвет – Варна Тодор Балабанов (ГЕРБ) е внесъл за обсъждане предложения за промени в правилника на съвета, които ще ограничат възможността на съветниците да дават предложения и ще ограничи изказванията им. Те ще бъдат обсъдени утре в комисията по правилника на местния парламент, но са внесени за обсъждане още през декември миналата година.

Исканата промяна е на практика забрана да се правят устни предложения за промени в дневния ред на сесиите.

Това в момента е възможно и често се използва, особено за отпадане на една или друга точка от дневния ред. Устно често се правят и предложения в зала, които касаят актуални проблеми на града.

Според Балабанов тези предложения затрудняват работата на съвета. Председателят иска всички предложения за промени в дневния ред да идват само в писмен вид и то не по-късно от 12 часа в деня преди заседанието.

Срещу идеята вече има съпротива. Тя е от “Възраждане” и по-точно от съветничката Мария Димитрова, която официално се е противопоставила на предложението на Тодор Балабанов.

По нейни думи, това е ограничаване на правата на съветниците. Димитрова възразява и срещу друго предложение на председателя, а именно, изказванията на съветниците да не са по-дълги от 5 минути.

Тя предлага и друга промяна, а именно – да се възстанови правилото първа точка на всяка общинска сесия да е питания към кмета и негови отговори на питанията. Това беше постоянна практика в Общински съвет – Варна в миналото.

източник: Петел.бг

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!